ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum > edebiyat > Elif Şafak hakkında her şey
mesaj ekleyeni başlık aç forum ana sayfası facebook'ta paylaş!

Sayfalar: 1  2  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

willow is blessed
willow is blessed
Kendisi ''kadın'' yazar olarak anılmaktan şikayetçi, aslında siyaset bilimi okumuş olmasına rağmen edebiyatla iç içe olan, tasavvufa ilgisini her fırsatta dile getiren bir romancımız...
Siz Elif Şafak ve edebiyatı konusunda neler düşünmektesiniz?
17 Aralık 2005 18:49   mesajın adresini al  

willow is blessed
willow is blessed
Ozan'cım
Şimdi şöyle bir durum var, evet Elif Şafak'ın kendini biraz pazarladığı doğru. Ama bırakalım da bir yazar pazarlasın kendini, hani madem sırf mankenler ve benzerleri görlüyor dergi kapaklarında şu günlerde, biraz da o gözüksün ne var?
Sonuçta dekolte giymiş değil, seksi poz vermiş değil (ki verse ne olacak, edebiyatı değer mi kaybedecek?)
Eğer bir şeyler etrafta fazlaca görünecekse Elif Şafak'ı tercih ederim.
Ha kendisi ''kadın yazar'' olmaktan rahatsız, bu konuda haklı da olduğunu düşünüyorum. Çünkü dediğim gibi kalkıp edebiyattan uzak röportajlar vermiyor, talk showlarda filan göremiyoruz kendisini. Herkes bir İhsan Oktay değil ki hiiiiç bir medyada izine rastlanmasın. Hem rastlansın efendim, kitabını yazıp köşesine çekileceğine tanınsın bilinsin.
Çünkü edebiyatın reklama ihtiyacı var. Evet Tuna Kiremitçi'den tiksiniyoruz, evet Ahmet Altan biraz dallama, ama onlar da olmasa kaç kişi ne okuyacak ki?
(Ama Ayşe Kulin okunmasın ya o cidden çok kötü :b )
İclal Aydın'a bile razıyım hiç kitap okumayan birine bir şeyler okutabiliyorsa.

Elif Şafak'ın problemi de Türk basınına uzak olması olabilir zira çocukluğu ve gençliği yurt dışında geçmiş bir kişi. Sonrasında da burada pek durmamış zaten. O yüzden basit bir röportaj verdiği zaman ''Güzel yazar'' olarak lanse edilmesine şaşırdığını tahmin ediyorum. Ha ayrıca o da tanınmak, okunmak, beğenilmek istiyordur. Ama bir yerden sonra cozutan medya aynı noktada takılıyor işte. Ne yazarsa yazsın, akademik kariyer yapsın isterse, onun lakabı ''genç, güzel kadın yazar''

Köşesinde oturup kitabını yazsın düşüncesine ise iyice karşıyım. Dergilere çıktı diye şimdi olduğundan daha aşağı bir şey olması gerekmez. Kısa etek giyen kadına da orospu muamelesi yapmaya benziyor bu. Madem dergiye çıktı o zaman şikayet etmesin! Etsin işte ne güzel. Evet bana da çok samimi gelmiyor her yaptığı, ama ben başka açılardan samimiyetsiz buluyorum kendisini.
Tasavvufu fazlaca dilinde gezdirmesi, her söyleşide dönüp dolaşıp göçebelik-yabancılık-yurtsuzluk kavramlarına yapışması, kitaplarında da göze çarpan Osmanlı-sufi havasını tepeden indirme bir şekilde bize yutturmaya çalışması vs.
Benim sorunum daha çok edebi duruşuyla yani.
Ama yine de duruşu olan bir ''kadın yazar'', o yüzden madem yazar kapak kızı olmasın, madem kadın köşesinden yazsın diyemeyeceğim.
26 Aralık 2005 03:46   mesajın adresini al  

glçn
glçn
pinhan(ilk romanı)ı okuduktan sonra diğer romanlarının konusuna bile bakmadan hepsini sırayla alıp bi solukta okumama neden olmuş yazar.adı bile yeter ne yazsa okurum dedirten kişi.bu arada itiraf etmeliyim ki en tad aldıgım romanı da pinhan olmuştur=)
11 Ocak 2006 00:48   mesajın adresini al  

seval
seval
elif şafak denilince pek objektif olmam sanırım.kendisi taptığtm herşeyi ile hayran olduğum bir yazardır.elif safakın kendisi baslı basına bir arastırma konusu bence .bazen yoğun olarak etkisini hissettiğimiz ama anlamlandıramadığımız kalıplarımız olur,onun içindirki bir şiiri bir romanı okuduğmzda ya da bir sarkıyı dinlediğimizde bu beni anlatıyor deriz.elif safaka sırf bu yuzden bile minettarım arafta oldugumu hissettirdiği için .
11 Ocak 2006 14:38   mesajın adresini al  

dagdeviren
dagdeviren
mahrem'in arkakapağından:
"gözbebeği: İnsanlarda yuvarlak, hayvanların çoğunda ise dikine elips biçiminde olan gözbebeğinin çapı, irise gelen ışığın miktarına göre değişir. Karanlık ve uzaklık büyütür gözbebeğini; aydınlık ve yakınlık küçültür. Yani bu kararsız çember, ışık varsa küçülür, ışık yoksa büyür. Yakına bakarken de küçüldüğüne göre, yakın olan aydınlıktır, aydınlıktadır. Uzağın payına karanlık düşer. Zaten karanlığı kimse yakınında görmek istemez.
Aşık olunca da büyür gözbebeği; demek ki âşık olunan hep uzaktadır. Aradaki mesafenin verdiği acıyı azaltmak için, maşuka 'gözbebeğim!' diye hitap edilir."
bu nasıl bi hayal gücüdür, nasıl bağladın sen böyle, diye düşündürür insanı. kitabın tamamını okuyuca önce biat edilir kendisine, sonra nerde diğer kitapları denir, alınır birer birer okunur, hiç bitmesin istenir ama nedense hep bazen 10-15 sayfa sıkıı gibi gözükse de bitiverir birden. insana kendini sorgulatır, "öteki"ni düşündürür..kısaca okunmalıdır, okutulmalıdır....
11 Ocak 2006 18:29   mesajın adresini al  

glçn
glçn
dün cnntürkte eğrisi doğrusuna konuktu ve izlerken tvye yapışmama neden oldu.bu kdr tatlı olunur.bi kere hiç unutmam bi bulmacada resmi vardı ve aaa o kadın diye kesmiş ve dolabıma yapıştırmıştım hala durur.bakar bakar iç geçiririm.ah ahh
14 Ocak 2006 21:16   mesajın adresini al  

willow is blessed
willow is blessed
Yeni kitabı ''Baba ve Piç'' 8 Martta satışa sunulacak.
Yine İngilizce olarak yazdığı, Türkçeye çevrilen bir eser. Bu kadının İngilizce yazdıkları daha güzel oluyor zaten bence, bakalım görücez.
25 Şubat 2006 18:20   mesajın adresini al  

willow is blessed
willow is blessed
Yakın zamanda Şamdan'a poz vermiş ''kadın yazar''ımızdır. Sonra ''Ya neden beni güzelliğimle anıyorlar ki?'' diye sorması da pek abestir.
28 Şubat 2006 18:18   mesajın adresini al  

willow is blessed
willow is blessed
17.02.2005te açılmış bir forum bu , bak yukarıda yazıyor. Başka Elif Şafak varyasyonlu başlıklar açılmadan diriltmek istedim.

Olur neden olmasın, sadece ''Piç'' diye kitap yok mu?
28 Şubat 2006 18:52   mesajın adresini al  

tine®©in
tine®©in
pwki hojam tazminat alınabilir mi sen ondan haber ver:P
28 Şubat 2006 19:28   mesajın adresini al  

willow is blessed
willow is blessed
Evet tazminat istiyorum fena halde.

Hakan Günday'ın ''piç'' adlı bir kitabı var. Olunca olabiliyor işte. ''Benim Hüzünlü Orospularım''ı da duymayan yoktur sanıyorum.
1 Mart 2006 14:15   mesajın adresini al  

willow is blessed
willow is blessed
Baba ve Piç hakkında yazmak istedim biraz.

Elif Şafak'ın iyi romanlarının tüm öğeleri var içinde: Yabancılaşma, aidiyetsizlik, Araf, kadınlık, siyah saç ve renkli göz bileşimi, azınlıklar, tabii ki mistisizm ve tasaavuf kırıntıları, İstanbul.... vs vs vs.

İki paralel hikayenin tek bir öykü olmasını izliyoruz eseri okurken. Bir yandan da üçüncü bir koldan geçmişte olanları öğreniyoruz. Olaylar hep kadın karakterler etrafında gelişiyor. Önce İstanbul'daki Türk ailenin çevresinde dolaşırken, sonra Amerika'da bir Ermeni ailesinin hayatına dalıyoruz. Sonra geçmişte aynı kökten gelen bu iki hikaye yeniden buluşuyor iki kadının tanışmasıyla. Bu açıdan kurgusu güzel. Gerçi önceden tahmin ediliyor ne olacağı, hatta ''piç''in babasının kim olduğu ama çok önemli değil bu. Zira ne olduğunu değil, nasıl olduğunu öğrenmek istiyorsunuz.

Çeviri olduğu için daha rahat okunabilir bir kitap yazarın diğer eserlerine göre. Elif Şafak bende hep şöyle bir izlenim yaratmıştır; sanki kitabını günlük diliyle yazıyor önce ve sonra Osmanlıca sözlüğü açıp bulduğu kelimeleri araya serpiştiriyor tuz ekler gibi. Eski sözcükler gereksiz bir yoğunlukla boğuyor metni, belki olması gerekenin iki katı kadar oluyorlar. Bu kitap İngilizce yazıldığı için bu dezavantajdan kurtulmuş ve tıpkı Araf'ta olduğu gibi yer yer Osmanlıcaya yer verilmiş, ama akıcılığı engellemiyorlar.

Son olarak, Elif gene bir kadın olarak kendinden parçalar koymuş belli ki kitaba. Her kadında ortak olan, ama belki kendisinde biraz daha fazla hissedilen detaylar var her yerde. Kendi göçebeliğinden etkilenip Ermenilerin techirine kaymış, oradan da azınlık yaşamına ve iki tarafın birbirine bakışına.
Ermenilere olan önyargımızı yıkmak ve geçmiş üzerinde düşünmek için büyük bir fırsat Baba ve Piç, hem düşünüyor hem öğreniyorsunuz, ama en çok da zevk almak için okuyorsunuz kitabı.
24 Mart 2006 21:53   mesajın adresini al  

Sayfalar: 1  2  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!

Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.

Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2009