katalanlan biriyle İspanyolca konuşursan en iyi ihtimal dayak yersin, ya gerçi çok olmuş ama yeni göçmüş olsam bulgaristandan Türkçe benim içinde yabancı dil olcaktı anlatmak istediğim bu. Resmi dilimiz olsun dayatması yok ki, kendi aralarında konuşurlar karışamazsın devlete düşmez bu, o zaman turistlere de aynı dayatmayı yap Türkçe bilmeyen buraya gelemez yerleşemez de aynı hesap çünkü. Kamusal alanda Türkçe konuşuyorlar mı evet bitti. Devlet sadece buna karışabilir, ki şahsen bence de kamusal alanda dil birliği olmalı ama bu Kürt kökenli insanların ana dillerinin Kürtçe olduğu gerçeğini değiştirmez, Devletin o insanları bunu söylemekten men etmesi de bir şeyi değiştirmez, ortada 'de facto' bi durum var. Kendi dilleri olmayan uluslar bile parçalanmıyor be, ülkenin yüzde bilmem kaçı kendi arasında kürtçe lazca bilmemnece konuştu diye mi dağılcak? osmanlı halk türkçe saray farsça ulema arapça kullanmış gene de bir şey olmamış. Modern ulus devletin olağan sorunları bunlar Sevr kadar gitmeye gerek yok, bu ülke bölünmez 7 cihana kanıtlandı gerekirse tekrar kanıtlanır, rahat olun biraz:)
..ot... demis ki:
kendilerini osmanlı diye niteleyen 72 millet vardı, ispanyol olarak niteleyen ama etnik olarak ispanyol olmayan yada aynı durumda olan bir sürü ülke var, ulus kavramı sadece dile dayanarak yaratılmıyor.
abi ama arada farklar var. osmanliyi ya da amerikayi buna ornek gosteremeyiz. osmanlilik kavramı ya da amerikalılık kavramı bir irk niteligi tasımıyor. devletin ırktan bagimsiz bir ismi var. ve bu sorun olmuyor. belki turkiyede hadi tc vatandasliginii da gectim. turkiyelim bile sorun teskil etmeyebilir. ama turksun dayatmasi eder. ispanyaya gelince. e abi simdi orda da sorunlar var. bak katalanlara...
1 Ağustos 2007 14:54
republic army
ot benim yazdıklarımı okumuyosun dimi.? onların istekleri, ihtiyaçları karşılanır. şu anda doğunun hali gerçekten içler acısı, bazı köyler nerdeyse 80 yıl geriden geliyo. ben bunu düzeltmek için ailemin diğer üyeleri gibi doğu köylerinde seve seve yıllarca çalışırım. ama şimdi konu şu: Kurtuluş Savaşında Çanakkale Savaşında da doğulu vatandaşlar da kan döktüler, onlar da bu ülke için savaştı. şimdi ayrılmak istemeleri, kışkırtmadan başka bişey değildir.
Şİmdi ben Muğlada yaşıyorum. burda çok fazla Çerkez asıllı arkadaşım var, onların ayrılma gibi bi fikirleri yok. tabi diiceksin Çerkezlerle Kürtlerin yaşam koşulları eşit değil... benim savunduğum konu: bütün etnik yapılar, Türkiye'de ki, eşit refah içinde yaşasın. ama ülkenin bölünmez bütünlüğünü bozmasınlar.
1 Ağustos 2007 14:54
alco)holy
Amenna. ama bu başkalarını yok etme çabasına girmeyi gerektirmez. Evet türkiye vatandaşıyım ve Türk kökenli değilim. Kurtuluş Savaşında aileden iki dedem geri dönmedi ve 1 gram Türkçe bilmeyen anane Atatürkü severdi. Bir yakınm doğuda askerlik yaparken bacağından kurşunlandı. Başka bir yakınım yine doğuda askerliğini bitirip geldiğinde iki yıl bunalımdan çıkmadı. Başka bir olayda arkadaşımın abisinin doğuda askerlik yaparken canına kıydı özetle; insanlar kürt türk alevi biz bu toprakların insanlarıyız acılarımız sevinçlerimiz ortak barış ve kardeşlik için bu sert ezbercilikten kurtulmak gerekiyor.
d.o.u. demis ki:
neyse konumuz saygı ya da hakaret değil. yani sen bu ülkenin vatandaşıysan; bu ülkenin dilini konuşursun, yasalarına uyarsın, sınırlarında yaşarsın. ve böyle bi ülkenin vatandaşı olduğun için gurur duyarsın, ben şuyum, ben buyum, ben ayrılıcam, benim resmi dilim şu olsun diyemezsin.
1 Ağustos 2007 14:57
ot
taner can sosyal hayatta artik gunumuzde kimin ne konustuguna karisilmadigi asikar.(hos gecmiste ona da karisilmis ya neyse) ama sadece sosyal hayatta olmasi yeterli degil iste mevzu bu. yani sosyal hayatta konussunlar ama bana karismasinlar diyemez devlet. ben de onlara karisamayim diyemez. turkcenin bir ust dil olmasinin ben de taraftariyim. ama kurtcenin de devlet tarafindan kabul edilip gerek egitim alaninda gerekse yerel yonetimlerde kullanilmasi lazim...
1 Ağustos 2007 14:59
republic army
abi kimsenin kimseyi yoketme hakkı yoktur. yani her etnik kesimden insan bu ülke için canını feda etti. kendi bağımsız ya da federe devletleri için. hiçbir etnik grup sahip de çıkamaz, parçalayamaz da.
1 Ağustos 2007 15:05
republic army
benim karşı oduğıum nokta şu: neden ille de Kürtçe?
eğitim dili de yaparlar ama yaygınlaşmaz, fransız mektepleri gibi olur bunu da kürt kökenliler istemez, tevhidi tedrisat halen gecerli. Türkçe onlar acısından bir yabancı dil olabilir ama bu ülkenin herhangibir okulunda yabancı dil olarak öğretilmesine bu ülke vatandaşının özel bir eğitim kurumunda Türkçe öretilmesini devlet icine sindiremez, egemenliğine ters düşer, yane uzun lafın kısası o iş yaş. Ama sınırlı bir şekilde normal eğitimin yanında kürtçe gece okulları filan olabilir, bu aşamada laf boş, proje bazlı çalışmak lazım. bunu senin benim talep etmem değil orada yaşayan insanların düzgün bir şekilde hükümetten talep etmesi gerekir, projeler üretirsin meclise sunarsın, birini uygun görene kadar cabalarına devam etceksin. Devletin asli görevi değil bu kaldı ki oradaki insanlara normal eğitim bile verilemezken kürtçe eğitim diye dayatmak bence abesle iştikal, oraları gidip görmedim ama güneydoğu anadolu veya doğu anadoluda yaşayan insanların tek ve öncelikli dertlerinin bu olduklarını sanmıyorum
1 Ağustos 2007 15:08
alco)holy
ne yani bü ülke sadece seni mi? :) etnik guruplar bostan korkuluğu mu?
bu memleket bizim diyor... nazım hatırlatırım
herhangi bir özne gözetmeksizin
BİZİM
1 Ağustos 2007 15:11
ewin
çünki anadoluda geçmişten bugüne önemli bir kürt nüfusu yaşıor...
1 Ağustos 2007 15:12
republic army
ama sayıları az da olsa diğer etnik grupları geri plana atamazsın o zaman.
1 Ağustos 2007 15:12
ewin
hangi grup kendi dilini kullandığı için tartaklandı?eğer bende kürtçeyi bukadar rahat kullanabilseydm böle bi haykırışta bulunmazdım ki kimliğimde siirt yazıo die trafikte suçum olmamasına rağmen az ceza yemedm yani bunlar sadece görünen yüzü tek dileğim hakkımın doğru bi şeklde savunulması kmsenin hakkına tecavüz edilmeden...
1 Ağustos 2007 15:20
pfelconte
sen cezayı kimliğinde yazan siirt için yediğini düşündüğün müddetçe ben de siirt'te kimliğimde izmir yazdığı için ceza yiyeceğim
ewin demis ki:
hangi grup kendi dilini kullandığı için tartaklandı?eğer bende kürtçeyi bukadar rahat kullanabilseydm böle bi haykırışta bulunmazdım ki kimliğimde siirt yazıo die trafikte suçum olmamasına rağmen az ceza yemedm yani bunlar sadece görünen yüzü tek dileğim hakkımın doğru bi şeklde savunulması kmsenin hakkına tecavüz edilmeden...
Bu özelliği kullanabilmek için siteye giriş yapman lazım.
Bu özelliği kullanabilmek için siteye giriş yapman lazım.
Bu başlığı arkadaşlarının inceleyebilmesi için bloguna veya web sayfana ekleyebilirsin!
Başlığın sadece adresini eklemek istiyorsan şu URLyi yazman yeterli:
http://www.ortakantin.com/forum/13132
Başlığı adıyla birlikte web sayfana eklemek istiyorsan, gerekli HTML kodlarını kutunun içinden kopyalayıp kendi web sayfanın kodlarının arasına ekleyebilirsin:
sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin. Hemen üye ol!
Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!
Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.