| |
walic23
|
Arkadaşlar konu size ilk başta güncel gelmeyebilir ama seçim arefesinde de bu konu konuşulmuştu hatırlarsanız bazı partiler ALEVİ milletvekili adaylarına şans tanımadığı için eleştirlimişti,ama benim merak ettiğim sizce ALEVİLİK ve SÜNNİLİK''İN tanımı ve türkiyedeki yeri nedir??seçimlerde milletvekili adayları neden en çok sünnilerden yada en çok sünnilerden mi?? insanların görüşlerini çok merak ediyorum,ve lütfen konunun çatışma ya kadar sürüklenmemesini rica ediyorum.(KONUYU BAM TELİ DİYE AÇMAMIN NEDENİ HEM HASSAS BİR KONU OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜM İÇİN HEMDE BELKİ DAHA ÇOK DİKKAT ÇEKERİM DİYE DÜŞÜNDÜM)
|
|
~ 408 gün
|
|
| |
comandante
|
Adayların sunni yoğunluklu olma sebebi nüfusun çoğunluğunun sunni olması yüzünden olabilir. Ancak tabii ki Alevilerinde sesinin duyurulabilmesi için onlara da şans verilmeli. Ülke de Türk-Kürt Dinci-Laik çatışması o kadar yoğun ki bir de Sunni - Laik ayrımını bu dönem yapmamak en doğrusu olur bence.
|
|
~ 408 gün
|
|
| |
köprü altı
|
ülkemizde genelikle babadan oğula geçen bir diğer mevzuat..
|
|
~ 408 gün
|
|
| |
walic23
|
nasıl yani
köprü altı demis ki:
ülkemizde babadan oğula geçen bir diğer mevzuat..
|
|
|
~ 408 gün
|
|
| |
köprü altı
|
abi açıklamiim burda, kesin yanlış anlaşılırım,, ama böyle bir ayrım ülkemizde yapılmamalı, yazık
|
|
~ 408 gün
|
|
| |
my eraser pişişik
|
böle bi ayrımın olduğunu düşünmüorum..iyimserce tesadüften ibarettir desek
|
|
~ 408 gün
|
|
| |
walic23
|
gördünüz mü insanlr bu konuda yorum yapmaktan çok kaçınıyo we herkesin bu ayrımın yapıldığına inandığını biliyorum ama kimse sölemiyo ki bende çok kaçınıyorum bundan ama böyle olmamalı
|
|
~ 408 gün
|
|
| |
banshee
|
Ayrım yapmak doğal. Herkes farklı, ve kendi kendilerini soyutluyorlar zaten. Herkes, her birimiz.
Alevilik sünnilik ve siyaset... siyasette din,dinde ayrım, ayrımda hoşgörüsüzlük.Ama olan ve olacak olan budur, değişmez, değişemem.
|
|
~ 408 gün
|
|
| |
şıracı
|
halen bu ayrım yoğun sekilde yapılmaktadır
işte alevi-sünni evlilikleri cok yapılmış olsada halen ailelerin istememe durumları mevuttur
bunun yanında ülkemiz laik olduu sölensede laik deildir..cünkü laiklik devletin dini olmaması ve her dine aynı mesafede durmasıdır..ancak diyanet işleri başkanlığı,zorunlu din dersleri,nüfus cüzdanındaki din hanesi laikliğin kamburlarıdır
dyanet işleri başkanlığı sadece sünni mezhabinin temsilciliğini ve taraftarlığını yapmaktadır
|
|
1 ~ 408 gün
|
|
| |
sam.olmeli
|
Yazdılarında tamamen yanlış şeyler söylemişsin ben de konuyu dağıtmak istemiyorum ama açıklık getirmek gerekir...
1-)Nüfus cüzdanındaki din ibaresi bu hükümet döneminde kalktı
2-)Din dersleri zorunlu değil seçmelidir.
Din dersi konusunda ise benim görüşüm zorunlu olması şeklindedir.Çünkü ahlaki çöküntüyü bi nebze de olsa frenleyebilir.Bütün ülkelerde olduğu gibi.Ayrıca o kadar insan bu bölümü okuyacak ve iş bulma sıkıntısı çekecektir.
Konuya da geri dönersek siyasi partiler genelde alevilerden oy ister.Örneğin partiler sunnilerden oy isteyoruz gibi söylemde de bulunmaz eylemde de.Bunun sebebi ise onların daha çok ses duyurabilme dürtüleridir.(azınlık demek istemiyorum ama bu genelde azınlık psikolojisi diye adlandırılır)
şıracı demis ki:
halen bu ayrım yoğun sekilde yapılmaktadır
işte alevi-sünni evlilikleri cok yapılmış olsada halen ailelerin istememe durumları mevuttur
bunun yanında ülkemiz laik olduu sölensede laik deildir..cünkü laiklik devletin dini olmaması ve her dine aynı mesafede durmasıdır..ancak diyanet işleri başkanlığı,zorunlu din dersleri,nüfus cüzdanındaki din hanesi laikliğin kamburlarıdır
dyanet işleri başkanlığı sadece sünni mezhabinin temsilciliğini ve taraftarlığını yapmaktadır
|
|
|
1 ~ 408 gün
|
|
| |
karpuz
|
sonuçta partilerin çoğu(chp,akp,mhp,dp vs vs) ayrı isimler altında olsa da sag ideoloji içinde aynı noktaya bakıyolar,ve kendi inanç biçimleri dışındaki ögretilere tahammül edemeyip keza tehlike olarak kabul ediyolar; ama seçim zamanları balondan yalanlarla oy için tiksindirici duruma da düşmüyo değiller..alevilerde alternatif olarak bu partilerin birine yada genelde dağılarak bunlardan birine oy veriyo, böyle bir durumda elde yine hiçbir kazanım olmadan yerinde sayıyolar....aleviliğin, kozmik yaşamı sevgiyle ve insanlıkla izah etmeye çalışan dünyaüstü bir felsefe olduğu birazcık araştırılınca şıp diye anlaşılıyo..çözüm bu felsefenin asimile edilmesini önlemek olmalıdır. (her ne kadar cem tv ve izzettin doğan, bu inanç biçimini dinileştirip, kültürel tarafını yozlaştırmaya çalışsa da )aleviler bu soylu doktrini doğal haline geri getirmelidir..kısacası bu sag partilerin dışında kendilerini ortak noktada toplayan merkezi sosyalist bir partide birleşip,kendilerini yeniden kurmalı ve kurtarmalıdır...sevgiler
|
|
~ 408 gün
|
|
| |