ipuçları, yani etiketler; sitede dolaşırken içeriğe kolay ulaşmanızı sağlayacak sözcüklerdir.
bu anahtar kelimeler ile forum başlıklarını, grupları birbiriyle bağlayabilir, kategorize edebilirsiniz.
örnek başlığımız "hababam sınıfı" olsun; iyi ipuçları: mizah,rıfat ılgaz,sinema,kemal sunal,domdom ali,inek şaban,adile naşit
kötü ipuçları: çokkk komikk,bunun adı neydi unuttumm,bi bakar misiniz,çok egleniyorum,pffff
ekleyeceğin ipuçları -adı üstünde ipucu- mutlaka başlıkla ilgili olmalı!
artık bu başlığa ipucu ekleyebilecek kıvama gelmişsindir! bol şans
kızılderililere karşı hep sempati duymuşumdur,asıl amerika yerlisi olan ve bir soylentıye göre geçmişte türklerle akrabalıkları olan,asil savaşçılarının oldugu bir topluluk denilebilir onlar için,internet den bulup derlediğim bir döküman aşagıda
Bu ülkeyi asla bırakmak istemiyorum;
kardeşlerimin tümü bu topraklarda yatıyor,
Kül olup dağılacağım yer burası olacaktır.
SHUNKAHA NAPIN (Kurt Gerdanlık)
Oysa Kristof Kolomb, bu halkı gördüğünde İspanya Kral ve Kraliçesi'ne yazdığı mektupta Bu insanlar öyle uysal, öyle barışsever ki, yeryüzünde bunlardan daha iyi bir ulus bulunmadığına majestelerinizin önünde ant içebilirim. Sonra yeni dünyaya akın başladı...
Akıncılar, geldikleri bu topraklarda yüzyıllardır yaşayanları bir yana itip, kendi yeni dünyalarını kurdular. Ve bu yeni dünyanın içinde şimdilerde Native American (Amerikan yerlisi) olarak isimlendirilen Kızılderililer'e yer yoktu. Her ne kadar kabile reisleri ile barış çubukları içildiyse de soykırıma varan savaşlar sonunda Kızılderililer kendileri için ayrılmış, tel örgülerle çevrili özel bölgelerde, bizon derisinden yapılan çadırlar yerine, teneke barakalarda, karavanlarda yaşamaya zorlandılar. Utah, Arizona�; Grand Canyon çevresi Navajo (Navaho) Kızılderililerin dünyası şimdi.
Oysa biliyoruz ki, Yeni Dünyanın yeni sahiplerince yapılan otobanların kenarında, benzin istasyonlarında turkuvaz ve firuze taşlarından kolyeler, yüzükler satanlar, Kızılderili motifleri ile bezenmiş çanak-çömlekleri, el dokuması halıları turistlere beğendirmeye çalışanlar hep Kızılderililer Konuşmayı pek sevmeyen, sözcükler yerine simgeler kullanan bu insanlara yaşamları ile ilgili soru sormak niyetiniz varsa bir şarkı duymaya da hazır olmalısınız.
4 Temmuz 2007 17:22
gregory house
bir türk rivayetine göre bunlar da türkmüş..
4 Temmuz 2007 17:22
ßµ®ãk
Ben rüzgarların hür estiği, gün ışığının önünü kesen hiçbir engelin mevcut olmadığı bozkırda doğdum. Ben herkesin, herşeyin hür nefes alıp verdiği; duvarlarla, çitlerle, tellerle çevrilmemiş bozkırda doğdum. Orada ölmek istiyorum. Duvarlarında arasında değil.
On Ayı
(Comanche Kabilesi)
Derinin rengi insanları farklı kılmaz. İyi iyidir, kötü kötüdür. Büyük yaratıcı hepimizi kardeş olarak yaratmıştır.
Beyaz Kalkan
(Arıkara kabilesi)
Bütün insanlar aynı Reis Büyük Ruh tarafından yaratılmıştır. Bütün insanlar kardeştir. Yeryüzü hepimizin annesidir. Annenin bütün çocuklarının eşit hakları vardır. Yeryüzü üzerindeki herkez eşit haklara sahiptir. Hür doğmuş bir insanı istediği yere gitmekten menedip bir ağılın içinde yaşamaya mecbur tuttuğunuzda onun mutlu olacağını düşünüyorsanız, ırmakların gerisin geriye akacağına inanıyorsunuz demektir.
Hinmaton Yalatkit
(Nec Perze Kabilesi)
4 Temmuz 2007 17:24
ßµ®ãk
Geronimo
Filmlerde ve çizgi romanlarda nedense tüm Kızılderililer birbirinden farksız insanlarmış gibi canlandırılır. Oysa yaşadıkları coğrafyaya ve yaşam tarzlarına göre Kızılderililer önemli farklılıklar gösterir. Kıtanın ortasında yer alan Büyük Ovalar bölgesi, avcı ve göçebe çok önemli kabilelerin kuzeyden güneye dizildiği bir bölgeydi. Kuzeyde Siular ve Cheyenneler, daha aşağıda ise Arapaho, Commanche ve Kiowalar yer alıyordu. Bu grupların hemen güneybatısı ise Navaho ve Apaçilerin bölgesiydi. Bu kabileler atlı bir göçebe kültürü oluşturmuşlardı ve özellikle kuzeyli kabilelerin yaşamı yaban sığırına (Buffalo) bağlanmıştı. Beyazlar, Kızılderilileri sindirmek için milyonlarca yaban sığırını yok yere öldürdüler.
4 Temmuz 2007 17:27
ßµ®ãk
bu mektup çok ilginç
BİR KIZILDERİLİ KADINI OLARAK KANADA'DA HAYATIM
Sonya Tootoosis
Ben Kanada'daki Poundmaker First Nation, sasketchawan'dan, 26 yaşında bir Cree kadınıyım. Tüm hayatım boyunca kendi ülkemde ikinci sınıf bir vatandaş , çifte azınlık olarak yaşadım. İkinci sınıf diyorum çünkü ben bir Cree'yim ve yanlış bir biçimde Hintli (indian) olarak adlandırılıyorum, oysa Hintli değilim ve Hindistan'a hiç gitmedim. Hintlilere karşı değilim, ancak bize bu ismi verenler, 200 yıl önce nerede olduklarını bilmeyen Avrupalılardı.!!! Ayrıca ben bir kadınım, yani ülkemin hükümetinin 19.yy'ın sonlarına kadar ayrı bir birey olarak kabul etmediği bir yaratığım.
Benim kültürümde kadınlara yaşam verici gözüyle bakılır, erkekler kadar onlar da toplumun eşit bir parçasıdırlar. Cree insanları, topraklarda özgürce dolaşır ve hiç bir şeyi boşa harcamadan sadece ihtiyaçları olanı alırlardı. benim insanlarımın Avrupalılarla ilk teması kürk ticareti sayesinde oldu. Birçok Avrupalı Kanada'ya geldi çünkü burası doğal kaynaklar bakımından zengin bir ülke idi. Altın, gümüş, kürk, bütün bunlar Avrupalıların görüp sömürebileceklerini düşündükleri şeylerdi.
4 Temmuz 2007 17:30
ßµ®ãk
amerikalıların kendi ülkelerinde kızılderililere yaptıgı soykırım ve buna kımsenin sesini çıkarmaması,bizde ise var olmayan sözde ermeni soykırımı ve her fırsat da bunu kullanan dış güçler.ilginç.
4 Temmuz 2007 17:34
paton
gregory house demis ki:
bir türk rivayetine göre bunlar da türkmüş..
o bizim rivayetimiz deil...
bilimadamlarına göre yanılmıosam son buzul cagında ve cok cok eski tarihlerde bering bogazı ve cıvarının donması üzerine asya'dan amerikaya insan toplulukları göc etmisler...
zaten ilk insanın afrika'da meydana gelip sonra dünyaya dagıldıgı kuvvetle muhtemel, bu teoriye göre de ilkel caglarda bunun olabilmesi icin insanların kara dısındaki ulasım yöntemlerini kullanamayacagı da acık... bu sebeple de eski dünya ile yeni dünyanın en yakın olduğu yerden, yani bering bogazından bu göcün olduğu konusunda bütün uzmanlar hemfikir...
ayrıca kızılderililerin göcebe yasamları, at binme, metal isleme ve savas tekniklerindeki uzmanlıkları, kültürleri, ritüelleri ve dini inanısları orta asya türkleriyle cok büyük benzerlikler tasıyor...
4 Temmuz 2007 17:47
seytan ucurtmasi
bu mektup duwarmish kızılderililerinin reisi seattle tarafından washington'daki büyük başkan a yani 1853-1857 yılları arasındaki amerikan cumhurbaşkanı franklin pierce'ye ithafen yazılmış:
washington'daki büyük başkan bizden topraklarımızı satın almak istediğini bildiren bir mektup yollamış. dostluktan söz etmiş büyük başkan... ama biz sizin , dostluğumuza ihtiyacınız olmadığını biliriz.
gökyüzünü nasıl satın alabilirsiniz ?
ya da satabilirsiniz ?
ya toprakların sıcaklığını?
ağzımdan çıkan sözler yıldızlara benzer, büyük başkan, hiç sönmezler. bu yüzden söyleyeceklerime güveniniz.
havanın taze kokusuna
suyun pırıltısına
sahip olmayan biri onu nasıl satabilir ?
kutsaldır bu topraklar benim için ve ulusum için...
yağmur sonrası ışıltılı her çam yaprağı
denizi kucaklayan kumsallar
karanlık ormanların koynundaki sis
şakıyan böcekler...
ve bilin ki:
kızılderili adamın anıları
ağaçların özsuyunda saklıdır. toprak bizim anamızdır.
bilesiniz ki;
derelerin ve ırmakların içinden geçen sular, sadece su değildir.
atalarımızın kanıdır o.
babalarının mezarını geride bırakır beyaz adam. toprağı çocuklarından çalar.
açlığın dünyayı saracak beyaz adam ve ardında koskoca bir çöl bırakacaksın.
sabahın sisi dağların karnından doğan güneşi görür ve kaçar.
demir at (lokomotif), öldürüp çürümeye bıraktığınız binlerce buffalodan nasıl kıymetli olabilir ?
nasıl ? anlamıyorum.
hayvanlar insanları bıraksa , insanlar ruhlarının yalnızlığından ölmez mi ?
hayvanların başına gelen, insanın da başına gelecektir.
toprağın başına gelen , oğullarının da başına gelecek ...
çocuklarınıza bizim öğrettiğimiz şeyleri öğretin.
toprak bizim anamızdır.
ve toprağa tükürülmez.
toprak insana değil , insan toprağa aittir.
insan hayat dokusunun içindeki bir liftir sadece...
beyaz adam neyi satın almak istiyor ?
gökyüzü ve toprakların sıcaklığını mı ?
koşan antilopların çabukluğunu mu ?
biz size bunları nasıl satabiliriz ?
ve siz nasıl satın alabilirsiniz ?
bir kağıt parçasını imzaladığımız ve beyaz adama verdiğimiz için her şeyi yapabileceğini mi zanneder beyaz adam ? havanın tazeliğine ve suyun pırıltısına sahip değilsek, bunu nasıl satabiliriz size ? son buffalo da öldüğünde onları tekrar nasıl satın alabilirsiniz ? beyaz adam geçici bir iktidardır ve o kendini her şey zannetmektedir . bir insan annesine sahip olabilir mi ?
günlerimizin kalan kısmını nerede geçireceğimiz önemli değil. çocuklarımız babalarını gururları kırılmış gördüler. savaşçılarımız utandırıldılar. yenilgiler sonrası kendilerini içkiye ve yemeğe verdiler. bu yolla vücutlarını uyuşturuyorlar. bir kaç kış ömrümüzün kaldığı bu topraklarda yakında matemimizi tutacak tek bir kişi bile kalmayacak. ama niye ağlayayım ? insanlar denizdeki dalgalar gibi gelip geçerler. biz gidiyoruz, ama beyaz adamın da bir gün keşfedeceği şeyi bugünden biliyoruz. hepimiz aynı büyük ruhtan geliyoruz . beyazlar da bir gün bu topraklardan gidecektir. belki de bütün ırklardan daha çabuk. yataklarınızı zehirlemeye devam edin. ve bir gece kendi çöplerinizde boğulacaksınız. bu kader bizim için şu anda bilinmezdir. fakat biliyoruz ki batışınızda her tarafa parlak bir ışık yayacaksınız.
bütün buffalolar öldürüldükten , yaban atları ehlileştirildikten, ormanın en gizli köşelerine kadar dünya insan kokusu ile dolduğunda , sevimli tepenin görüntüsü konuşan tellerle kirletildikten sonra, bir bakacaksınız ki gökteki kartallar yok olmuş. hızlı koşan taylara elveda demişsiniz. bu ne demektir biliyor musunuz ? bu yaşamın sonu ve sadece daha fazla hayatta kalmanın başlangıcıdır...
biz kardeşlerininkinden ne kadar farklı olursa olsun her insanin istediği gibi yaşamasını savunuruz. eğer biz teklifinizi kabul edersek, bu sadece yeni toprakları güvence altına almak için olacaktır ve orada son günlerimizi rahat ve huzurlu geçirebiliriz belki...
size bu topraklarımızı sattığımız zaman, siz onu bizim sevdiğimiz gibi seviniz, onunla bizim ilgilendiğimiz gibi ilgileniniz. ve onu bugün bulduğunuz gibi hatırlayınız. bu toprakları ve üzerindeki canlıları çocuklarınız için koruyunuz. çünkü bu dünya kutsaldır. beyaz adam bile ortak kaderimizden kaçamaz, belki biz hepimiz kardeşiz.
bunu zaman gösterecek.
4 Temmuz 2007 17:50
damla
kızılderililer Indians(Hintli) olarak geçer....çnk Colomb India(Hindistan) sandı ilk olarak New England ı yani Amerikayı...Colombun ve yeni yeni colonilerin Amerikaya yerleşmeleriyle ilk Massachusette e(Puritan topluluğu-ki bunlar eşlerini getirmemişlerdir sadece erkek olarak gelmişlerdir dolayısıyla kadın yerlileri kullanmışlardır) ki sonrada tüm kıtadaki yerlilerin dinleri,dilleri,kültürleri tamamen yok olmuştur asimile edilmişlerdir...köleliğe zorlanıp ırkları karıştırılmıştır.Private property yani özel mülkiyet kavramından daha önceden bi haber olan yerliler artık capitalst düzenin bi parçası olmuşlardır.naif ve sade yaşamlarının yerini özel mülkiiyet ve land owner yani toprak sahipleri ile işçi ayrımı almıştır...üzülüorum onlar için ama yinede bi çok kabile ayakta durmayı başardı...
Amerikan kültürü 3. sınıf öğrencisi damla :D
4 Temmuz 2007 17:54
damla
bi çok dersimde onların dinlerini ve kültürlerini ayrıca edebiyatlarını inceledim...öyle insanlarki topraklarına başlılar...yurt vatan kelimeeri en değerli hazineleri. Doğa ile bağdaş herşeyleri...atalarının hayvanlar olduğunu düşünüyorlar. ve şahinlerin(eagle) tanrılara gittiklerini onlara ulaşabildiklerine inanıyorlar. her şeyin bir ruhu olduğunu düşünüyorlar, yani mesela bi taşın,suyun dağların toprağın... bi hayvanı avladıktan sonra ondan özür dilerler ve teşekkürederler...bi parçasınıda ruhunun devamı için doğaya bırakırlar..inanılmaz bi kültür bence...edebiyatlarda bi okadar şahanedir...ainlerindeki sözler kelimeler ağıtları duaları...ve bu topraklarına düşkün aşık insnaları sahip oldukkları yegane şeyden etmek...nası bi insanlaıktır...yaşasalar bile topraklarından ayrı ölüler...
4 Temmuz 2007 17:58
damla
onlar savaşçı değiller...avcılar barışçılar,herşeyle herkesle barış içinde yaşayan bi ırklar DI....
Bu özelliği kullanabilmek için siteye giriş yapman lazım.
Bu özelliği kullanabilmek için siteye giriş yapman lazım.
Bu başlığı arkadaşlarının inceleyebilmesi için bloguna veya web sayfana ekleyebilirsin!
Başlığın sadece adresini eklemek istiyorsan şu URLyi yazman yeterli:
http://www.ortakantin.com/forum/12490
Başlığı adıyla birlikte web sayfana eklemek istiyorsan, gerekli HTML kodlarını kutunun içinden kopyalayıp kendi web sayfanın kodlarının arasına ekleyebilirsin:
sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin. Hemen üye ol!
Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!
Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.