| |
geronimo
|
O fotoğraf, Türkiye'nin demokrasi tarihine kazınacaktır.
Bir seçim meydanı...
Meydanda bir kürsü...
Kürsüde bir lider...
Elinde yağlı urgan...
Urganı aşağıdaki öfkeli kitleye doğru fırlatırken bağırıyor:
İp mi bulamıyorsun? Al sana ip... asabiliyorsan as...
Alkışlar...
Devlet Bahçeli'nin, Başbakan'ın dolduruşuna geldiği andı o an...
Tahriki başlatan Erdoğan olmuş, 'Öcalan'ı idam edin' diyorlar, o zaman idam vardı, sen niye yapmadın? diye sormuştu.
MHP'nin bamteline dokunmuştu.
İdam cezasının kaldırılmasına zaten kerhen razı olan ve laf terörden açıldıkça oyunu artıran Bahçeli, Başbakan'ın uzattığı ipe hemen sarıldı.
Ve miting kürsüsünden ilmekli ip sallayan ilk lider olarak tarihe kazındı.
Çok partili demokrasimizde darağacını ilk kez miting meydanında dillendiren kim olmuştu biliyor musunuz:
Adnan Menderes...
Yine bir temmuzdu.
1958'de Irak'taki darbede Başbakan'ın katledilmesinden sonra sertleşmiş, CHP'ye yüklenirken şöyle demişti:
Irak'ı misal göstererek adeta, 'Bunları öldürecek bir serseri çıkmayacak mı' demektedirler. Biz, onların bu meşum maksadını seziyoruz. Bir zamanlar Atatürk'e dahi suikastlar tertip edilmiştir. Ama buna cüret edenlerin idam sehpalarında can verdiklerini hatırlasınlar.
Ne yazıktır ki o sehpalar 3 yıl sonra Menderes ve 2 bakanı için kurulacaktı.
Türkiye, idam cezasını kaldırarak tarihinin karanlık bir sayfasını kapatmıştır.
Halka açık meydanlara darağacı kurup asılanların cesetlerini teşhir eden, çocuk yaştaki mahkûmları yaşını büyütüp ipe çeken bir canavarlık, Asmayalım da besleyelim mi? diye soran bir mantık tarihe karışmıştır.
Bu sayededir ki Ankara hükümeti, insanlık ailesi içine biraz daha açık bir alınla çıkmıştır.
Bahçeli, bu cesur karara ortak olduğu için utanç değil, gurur duymalıdır.
AKP'ye gelince...
Başbakan bu konuları açtıkça bir yandan MHP'nin değirmenine su taşıyor, bir yandan da AKP'nin demokratikleşme reformlarını hiçbir zaman samimiyetle benimsemediğine inananları doğruluyor.
Zaten AKP'nin son 3.5 yılı, ilk 1 yılda attığı adımların geri alınmasından ibaret:
Diyarbakır'da söylenenler çoktan unutuldu.
AB reformları tamamen durdu.
Kıbrıs'ta çözüm, soykırım için tarihçiler komisyonu gibi radikal çabalar tıkandı.
Polisten alınan yetkiler geri verildi.
Asker yeniden sahneye davet edildi.
Şimdi meydanlarda darağacı bahsi açılıyor; kürsülerden yağlı urganlar fırlatılıyor.
Reform dediğin yasayla değil, kafayla yapılıyor.
Kafada reform olmadıkça, yasadaki havada kalıyor.
Yine de biz, liderleri bu utanç verici tartışmaya son vermeye, yapılan reformları sahiplenmeye davet edelim.
Ve Menderes örneğinden ilham alarak acı gerçeği söyleyelim:
İpe sarılmayın!
İp, bir kez meydana çıktı mı, kimin boynuna dolanacağı belli olmaz.
can dündar
|
|
2 ~ 424 gün
|
|
| |
sprue
|
Bu zihniyet anca ip atlar.
Üstelemeye ve yorum yapmaya gerek yok. . .
|
|
~ 424 gün
|
|
| |
bigbang
|
idam cezasını kaldıranlardan biri olan bahçeli hangi yüzle ipi yanında götürüyor?
|
|
1 ~ 424 gün
|
|
| |
**mephisto** ®
|
bigbang demis ki:
idam cezasını kaldıranlardan biri olan bahçeli hangi yüzle ipi yanında götürüyor?
|
arkadasim sen once idam cezasinin kaldirilmasi icin kabul ve red oyu veren milletvekillerine bak....
Devlet Bahceli ve partisi bi kac istisna disinda red oyu kullandi,ancak oy cokluuna sahip olamadii icin idam cezasi kaldirildi.
yani rtenin idami neden kaldirdin sorusu resmen bi gaf....
hukumette olmasi meclisin tamamina soz gecirebilmek diildir,kaldi ki tek basina iktidar olanlari da gorduk cirpinmalara ragmen onemli konularda deisiklik yapamadi,meclisteki kendilerinden olmayanlari egale edemedi :)))
|
|
1 ~ 424 gün
|
|
| |
henüzdüşünmedim
|
ya bıraksın bu popilist yaklaşımları o iktidardeyken ip nerdeydi yada tamam ip yoktuda neden ipin yokluğu bzm imajımızı zedeler diyerek istifa etmedi iktidardan.ne olduda tekrar bağırmaya başladı tekrar meydanlarda yoksa bu bi koltuk sevdamısı???alayına karşıyım..
|
|
2 ~ 424 gün
|
|
| |
**mephisto** ®
|
bu arada konusmam idam cezasinin kaldirilmasini olumsuz bir elestri diil,aksine kaldirilmaliydi da zaten kaldirildi,ancak bunu igrenc bir mahluk olan bebeklermizn ve Mehmetciklerimizin katilini idam ettikten sora yapsalardi cok ii olurdu...
|
|
~ 424 gün
|
|
| |
henüzdüşünmedim
|
malesef o bebek katilini asamıyoruz demekki apoyuda biz yakalamadık bizim için birileri yakaladı ...ne acıdırki apo üzerinde hala söz hakkımız yok
|
|
~ 424 gün
|
|
| |
şıracı
|
seçimlerde vaat etmeseydi o zaman apoyu asacam diye..
|
|
~ 424 gün
|
|
| |
**mephisto** ®
|
şıracı demis ki:
seçimlerde vaat etmeseydi o zaman apoyu asacam diye..
|
arkadasm dediim gibi adam astirmamak icin elinden geleni yapti,kendi milletvekilleri bi kac istisna disinda hep red oyu kullandi,yapabilecei baska bi alternatif var miydi???
ee akp de turban sorununu kaldriodu,ne vaatleri vardi,nooldu???
|
|
~ 424 gün
|
|
| |
tohunç
|
can dündar= alkış garantisi:D
|
|
~ 424 gün
|
|
| |
red4
|
ya varya bazı konular da bu idam cezası acayip caydırıcı olabilir aslında... ha bir de her vaadin başında dokunulmazlık kalkacak deniyordu ne oldu*?
|
|
1 ~ 424 gün
|
|
| |
şıracı
|
ben akp yi de eleştiriyorum ki..yapamayacağını bildiğin şeyi vaad etmeyecen
|
|
~ 424 gün
|
|
| |
şıracı
|
bu arada şuan cine 5 te istanbul adayları konusuyor (tüm partilerin)
|
|
~ 424 gün
|
|
| |
**mephisto** ®
|
şıracı demis ki:
ben akp yi de eleştiriyorum ki..yapamayacağını bildiğin şeyi vaad etmeyecen
|
olmasi gereken o kardesm,hepimiz bunu temenni edioz,ama Türkiye'de siyaset ve hukuk kültrü avrupaya gore cok yeni,o yuzden ne adam akilli pozitif siyaset yurutulur ne de halk herseye karar verebilir.
bu kültür ancak bilincli bir zümreyle yerlestirilr,yerlestrlmee calisilio....
|
|
~ 424 gün
|
|
| |
red4
|
yaa hepsi birbirinden beter yaaa.... ben vaatlerin tutulmasını ve dürüst olunmasını istiyorum çok mu? ha bu arada bir partinin tanıtım kartlarında istanbul millet vekillerinin cep noları vardı... aradım açtı... bende seçildikten sonra da konuşabilirmiyiz acava diye endişemi dile getirdim... konuşabilirmişiz ...bakalım...inşallah...
|
|
~ 424 gün
|
|
| |