ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum  güncel  Sivas Katliamının 14. yılı...
nefret madimak katliam sivas
Sayfalar: 1  2  3  4  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 15

seytan ucurtmasi
seytan ucurtmasi
14. Yılına giren Sivas katliamını bir kez daha nefretle kınıyoruz !

Sivas katliamı; inkarın, yok saymanın, tek dil, tek din ve tek millet ideolojisinin bir sonucu olarak gündeme geldi. Cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan bir dizi Katliam, baskı, işkence ve vahşete bir yenisi daha eklendi. Mevcut kurulu düzenin sınırları dahilinde görülmeyen yada görülmek istenmeyenlere karşı sınırsız uygulanan kötülükler insan benliklerini hep zorlaya geldi. Bu ülkede; işkenceler, idamlar, soykırımlar, katliamlar, tecavüzler bir anlamıyla yaşamın vede sistemin bir parçası haline geldi. Gelişen sınıf mücadelesi sonucunda, egemenler, benzer saldırıları uygulamaktan asla çekinmediler. Siyasal iktidarı, ancak cebir zoruyla ayakta kalmasını sağladılar. 12 Mart ve 12 Eylül askeri darbeleri; önü açılmak istenen Türkiye'nin içerde yozlaşmanın, dışarda ise Emperyalizme bağımlılığın güçlendirildiği, devrimci ve ilerici gelişmenin engellenerek, kokuşmuş vede çürümeye yüz tutmuş bir sistemin yaşamasının darbeleri olarak devreye konuldu.
Ancak ne varki; 2 Temmuz 1993, sınırsız uygulamaların sınırlarınıda aşarak, insanı diri diri yakan bir noktaya taşımıştır. Yok sayılan ve inkar edilen bir topluluğa ''verilmesi gereken cevap bu olsa gerek'' mantığını varsayan bir zihniyet nerede ve nasıl aranmalıdır ?
Dünya tarihi; fazlasıyla olaylara ve katliamlara tanıklık etmiştir. Emperyalist gerici güçler arasındaki çıkar savaşları, insanlığa yaşattıklarını defterine not etmiştir. İnsanlık suçu sayılan işkence; hasmını çözme aracı olarak en gaddar şekilde nasıl uygulandığını da not etmiştir. Günümüzde kanıksanır hale gelen, artık toplumun neredeyse günlük yaşamın bir parçası haline gelen ve ''münferit olaylar'' olarak görülen ama, bu düzende yaşanması da gayet kaçınılmaz olan, yolsuzluk, hırsızlık, rüşvet, tecavüz, gasp, ''töre cinayeti, namus cinayeti'' v.s cinayet vede lanetlikleride not defterine her gün kaydediyor.
Tarih; 2 Temmuz 1993 katliamını not ettiğinde, bütün bu yaşananları katbe kat aşarak, faşizmin ''gaz odaları'' kültürünün ülkemizde yaşadığının kanıtı oldu. Evet insan diri diri yakılamaz. Ama demekki yakanlar sadece, 1939-1945'lerde kalmadı.
Anadolu'nun bir kentinde faşizmin bu barbar yöntemini uygulamaya koyanlar, esasta 80 yıllık inkar, imha, yoketme çizgisi üzerine kurulmuş bulunan diktatörlüğün katliam serisine bir yenisini ''Yobaz, şeriatçı güçler'' diye tabir edilen kesimlere yaktırdılar.
Öte yandan ; « Laiklik elden gidiyor », « Şeriat geliyor », « cumhuriyet elden gidiyor, ülke elden gidiyor diyenlerin feryatları sahtedir. Bilinmelidirki, 80 küsür yıldır bu ülkede bağımsızlık diyen, özgürlük diyen, kardeşlik diyen, ve bunun içinde canını ortaya koyan devrimcileri; darağcına götüren, kurşunlayan, işkencelerde katleden, gözaltında kaybeden, sokaklarda linç ve topraklarından koparıp sürgün edenler, her türlü gerici örgütlenmenin gelişmesinin devleti olmuştur. Hiç bir biçimde klikler arasında süregelen çıkar çatışması ve hangi kliğin halkı baskı altına alacağı yönündeki çatışma, varolan gerçekliği değiştirmemiştir, bu günde değiştirmeyecektir.

7   ~ 436 gün   mesajın adresini al  

scarlett o'hara
scarlett o'hara
okumaktan aciz hayvandan pekte farkı olmayan bi avuç sığ beyinlinin kalkıştığı çağ dışı eylem... tabi polisnde uzaktan seyirci kalması kafalrda soru işareti bırakıor.. nese üzüntü ve öfkeyle anıorum ne diyim...
 2   ~ 436 gün   mesajın adresini al  

ot
ot
allah rahmet eylesin. cok acı bir olay. bunu yapan zihniyete de yazıklar olsun bir sefer daha...
~ 436 gün   mesajın adresini al  

kuğucan
kuğucan
ıssızlığın ortasında

bir düş gördüm geçenlerde
görmez olsaydım ah olsaydım
içime seytan girdi sandım
keşke hiç uyumasaydım

birdenbire
ateş ve duman
feryadı figan
sanki elele
geliyor habire
üstümüze, üstümüze

canlar sazlar
kan oldular
kesildi teller
durdu nefesler
ama hala
dimdik ayakta
ayaktalar

çığlık kalleş
sessizlik mi dost
ateş ve duman
hain düşman
ıssızlığın ortasında
ıssızlığın ortasında

seytan ucurtmasi
seytan ucurtmasi
TÜRKÜLER YANMAZ

Güneşin ak yüzüne bir duman çöktü
Bir türkü çığlıkla ateşe düştü
Kuytu bir köşede bir çiçek küstü
Döktü yaprağını boynunu büktü

Şu Sivas’ın elinde sazım çalınmaz
Güllerim yandı yüreğim dayanmaz

Kararmış yüreğin hiç ışığı olmaz
Bilmez misin ki türküler yanmaz
Günü gelir sanma hesap sorulmaz
Dayanır kapına pir sultan ölmez

Şu Sivas’ın elinde sazım çalınmaz
Güllerim yandı yüreğim dayanmaz

Edip AKBAYRAM

comandante
comandante
Katledilen 37 gülü onların yöntemleriyle türkülerle şiirlerle anmaktan yanayım.

yumrukluyorum duvarları
yumrukluyorum kara gecenin bedenini
ellerim kan içinde nehirler taşmış yanaklarımdan
otuzyedi can
otuzyedi gül çatlamış susuzluktan sıvas’ın içinde
nasıl uyku tutar gözlerimi?
döne döne semaha dönenler tutuştu önce
sonra türküler
sonra da şiir çığlıksız düştü türkülerin yanıbaşına.
sıvas, sıvas... yiğitlik midir emanet cana kıymak?
yiğitlik midir bir tutam ışığı
kör bıçakla güneşten koparıp karanlığa kurban etmek?
söyle hangi kitapta vardır elleri kolları bağlıyı yakmak?
var mıdır kardelen akında bir avuç inciyi
ateşe tutmak lo?
böyle garip düştüğüme bakma
böyle mahzun durduğuma...
varsın ateşin suskunlukla beslensin
benim de yüreğim gençliğini almış yanına
yürür başı dik
senin de dağların var sıvas, senin de dağların...
dağlarında şahanların...

2   ~ 436 gün   mesajın adresini al  

comandante
comandante
Bu arada katledilenlerin tam listesi ve bazıları hakkında bilgi vermek isterim

KATLiAMDA HAYATINI KAYBEDENLER…

ASAF KOCAK ( 35) -Karikatürist

ASIM BEZiRCi (66)- 1928'de demiryolu işçisi Hamdi Bey'le ev kadını Refika Hanım'ın tek çocuğu olarak dünyaya gelen Asım Bezirci,üniversite yıllarinda sosyalizmle tanışır. Türkiye Sosyalist Partisine girer. Bezirci, 67 yıllık yaşamına, bir insan ömrüne esit uzunlukta 70 kitap sığdırdı.

AHMET ÖZYURT (21)

BELKIZ CAKIR (18) - 1975 yılında Ankara doğumlu Belkız Cakır ,umutlu olarak girdiği '93 yılı Üniversite sınavlarında İIdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nü kazandığgını öğrenemedi..!

EDiBE SULARi (40)- Davut Sulari Baba'nıin en büyük çocuğuydu. Tarihi Seyyitlerden, Seyyit Mahmut Hayrani'nin torunlarindandı.Bassel'de yaşadığı halde Türkiye'de yapılan bütün Bektaşi Kültür etkinlikleri ve Ehli-beyt Cemleri`ne, konferanslarina katılmayı ihmal etmezdi..

ERDAL AYRANCI (35) - Sair erdal Ayranci,1978 ODTÜ girişli. 12 Eylül askeri fasist darbesi pek çok insan gibi Erdal Ayranci yi da etkiler. Erdal Ayrancı, 1980-1983 yılları arasında Mamak, Ankara Kapalı, Niğde, Bor-Niğde cezaevleri'nde yatar. Hatçe. Mahpusluk günlerindeki ilk şiiri 2.7.1981 tarihinde Mamak'ta son şiirini 20.03.1983'te Topçam'da yazar. Erdal Ayrancının 29.05.1982 tarihinde Nigde cezaevi'nde yazdığı şiirde Hatice'yi, Zeynep'i ve Sivas'taki akrepleri anlatir.

Şiir söyle; Eğer Bir gün / Bir beyaz güvercin / Gelecekse ağzında bir mektupla / Ve silecekse gözlerimdeki hüznü / îsterim / Durmasın kanat çırpsın bana doğru / Birgün eğer bir tahliye kağıdı / Beni sana kavuşturacaksa / Gayri gelsin düşlenen günler / Ocakta kaynayan tencere / Beşikte bebek / tomurcuk tomurcuk / Filiz filiz hayat / Düşünsene ne güzel olurdu / Düşmansız yaşamak / Haydi boşver bunlara / Şimdi bunlar tatlı hayal / Eğer birgün sevgilim / Son verecekse hayatıma / Bir ses / isterim durmasın patlasın / Anlam bulacaksa kulaklarımda / Yalnız... / Düşerse kanımın bir damlası yere / Bilsinler ki / Orada kırmızı yediveren gülleri açacak / ve bülbüller ağıt yakacak ölüme / Korksunlar korksunlar artık / korksunlar alev çemberindeki akrep gibi / Çünkü ölümleri / Gül dikenlerinden olacak…

CARINA CUANNA(23)-Hollanadali gazetecI

GÜLSÜN KARABABA ( 25)- Pir Sultan Abdal Kültür etkinliklerinde, Divriği Kültür Derneği adına katılan dört genç kızdan biri de Gülsün Karababa....

HURiYE ÖZKAN (22) - Başarılı bir öğrencilikten sonra, Deneme Lisesi'ni birincilikle bitirir. Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'ne arkadaşı İnci Türk ile birlikte girer, birlikte bitirirler.

YESiM ÖZKAN (20)

MEMEKSE KAYA (17)

KORAY KAYA (12)-Yeşim Özkan, Yasemin, Asuman Sivri gibi Madımak'ta yakılan kardeşlerden.

MUHLiS AKARSU (45) -1948 yılında Sivas'ta doğdu. 1980'li yıllarda türkülerinden dolayı üç yıl cezaevinde yattı. Bektâşî ve Cem Cemaatlerinde yörenin Dede'lerden ve ozanlarından etkilendi. Akarsu, bağlamaya küçük yaşlarda başlar. Şiirler, deyişler ve nefesler kurarak yaşadığı toplumun kültürüne zenginlik kattı. 1960'lıi yıllarda dönemin etkili ozanları Ali İzzet, Mahzûnî Şerif, İIhsânî'lerin içerisinde yer aldı.

1980'li yılların başlarında Alevî Dedeleri'ni, çaldığı kısa kollu bağlamayı gündeme getiren halk müziğinin niteliğini yükselten Muhabbet Gurubu'nun (Arif Sağ, Muhlis Akarsu, Yavuz Top, Musa Eroğlu) oluşum fikri Akkarsu'dan çıkmıstır. Muhlis Akarsu, her yıl yapılan Hacı Bektaşi, Abdal Musa, Veli Baba, Pir Sultan vb. Alevî toplumunun kültürel etkinliklerine katılırdı. Akarsu `nun TRT repetuarlarında ellinin üstünde eseri vardır. Yüzden fazla 45'lik plak, 4 uzunçalar, 20 kadar ses kaseti bulunmaktadır.

MUHiBE AKARSU (35) - Muhlis Akarsu'nun Esi

ÖZLEM SAHiN (17) – NURCAN SAHiN (18) Amca çocukları...

MURAT GÜNDÜZ (22) Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi olan Murat, Pir Sultan Abdal Demeği'nin gençlik komisyonlarinda görev alıyordu..

SAiT METiN (23)Çankırı Meslek Yüksek Okulu mezunu.

SEHERGÜL ATES (30)1963 Ankara doğumlu olan Sehargül, Açık Öğretim Fakültesi öğrencisiydi...

UGUR KAYNAR (37)

SERPiL CANiK (19)1974 Ankara doğumlu olan Serpil Canik, Pir Sultan Abdal Semah Ekibi`nin en gençleri arasında yer alıyordu.

iNCi TÜRK (22)-1992 Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunu olan Inci,. Altındağ Kültür Merkezi ile Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi`nde tiyatro çalışmalari içerisinde yer alıyordu..

BEHCET AYSAN ( 44) Toplumsal gerçekleri kırık ve duygulu bir tonla okuyucusuna ulaştıran Behçet Aysan, 1946 yılında Ankara'da dogdu. 1979'dan bu yana cesitli dergilerde siirleri yayinlanan Aysan'in siir kitaplarindan Sesler ve Kuller “Nadir Nadi” ödülü, Karsi Gece ve Eylul Ceyhun Atif Kansu Siir ödülü, Deniz Feneri Abdi Ipekci Dostluk ve Baris ödülü'nü aldı. Behçet Aysan, yaşamı boyunca katıldığı demokrasi mücadelesinin güçlüklerini bilinçle göğüsleyen bir şairdi. Yaşamının son döneminde Nükleer Savaşın önlenmesi için Hekimler Demeği'nde (NÜSHED) Yönetim Kurulu üyeliği yapan Aysan, Ankara Tabip Odası ilc Genel Sağlık - Iş Sendikası üyesiydi. Ayrica Edebiyatçılar Demegi'nin kuruluşuna da katılarak Genel Yönetim Kurulu'nda yer aldı.

HANDAN METiN (20) 1973 Divriği doğumlu, 1992 yılında, ODTÜ Eğitim Fakültesi Biyoloji Bölümü'ne girer..!

HASRET GÜLTEKiN (26) 1 Mayis 1971 yılında Sivas'ta dogdu. Alti yasinda saz calmaya basladı. 11-12 sahnede saz calan kucuk bir oznadı artik. Kadıkoy Anadolu Lisesi mezunu sanatci, 1980'li yillardan itibaren muzikle kendi uslubuyla agirlikli olarak yer aldı. Arif Sag, Muhlis Akarsu, Yavuz Top ve Musa Eroglu'na olan hayranlığıni gizlemiyor ve baglamasini onlar kadar ustaca kullaniyordu. Nevroz isimli Kürtce bir kasette yapti. Kürtce ezgileri enstrümantal olarak yorumlayan ender sanatcilardan biridir. Bu kasette 3 telli sazla gelistirilmis celpe ismini verdiği yeni bir yöntem gelistirmisti.

MUAMMER CiCEK (26)1967 yılında Tokat'ın Zile ilçesinde doğdu.1992 yılında Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Çehir ve Bölge Planlama Bölümünü bitirerek Şehir Planlamacısı olarak görev aldı.

MEHMET ATAY (25)1968 baharında, Divriği'nin gönderen Köyünde dünyaya gelen Mehmet Atay,üniversite yıllarından itibaren fotoğraf sanatına büyük bir tutkuyla bağlanır. Yaşamını, çektiği fotoğraf kareleriyle güzelleştirmeye calisiyordu..

NESiMi CiMEN (62) 1931 yılında Adana’nın Saimbeyli Kazası`nın Fatmakuylu Köyü’nde doğdu. 1941 yılında on yaşındayken ailesiyle birlikte Kayseri’nin Sarız kasabasına bağlı İncemağara Köyü’ne göçtü. Oniki yaşında heveslenerek cura çalmaya başladı. Bulunduğu ortamda Alevi deyişlerini öğrendi ve çevresinde, kendine özgü yorumlarıyla ilgi gördü. O günden ölümüne kadar curasını elinden bırakmadı, Cimen,Curasıyla birlikte iki Temmuz 1993’te Sivas’ta yandı. Yoksul bir Kürt aileden gelen Cimen. daha çocuk yaşta hayatını çalışarak kazanmaya başlar.Daha sonralari yeni kurulan Türkiye İşçi Partisi ile tanıştı ve bu partiye üye oldu. TİP’in düzenlediği bir çok gecede kendi demelerini ve Alevi deyişlerini çalıp söyledi. 1984’ten 1987 yılına kadar İsveç’te yaşadıktan sonra, orada oturma hakkı olmasına rağmen ülkesine döndü.Türkiye’de eserlerini yayınlamak isteyen Cimen, „acılarımı dile getireyim“ dediği eserleri zaman geçmeden yayınlanır. Nesimi Cimen eserleriyle sevenlerine ulaşır.

GÜLENDAR AKCA (25) Divriği`nin Şahin Köyü`nden Ankara'ya uzanan,2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta Madımak Otelinde sona eren 25 yıllık bir hayat Gülender Akça'nıin hayatı. Gülender Akça'nın toplumsal kimliğini en iyi anlatan sözler de Ağabeyinin sözleri olmalı: Herşeyden önce insana insanca muamele edilmeyen, hak ettiği değeri verilmeyen baskının, zulmün, işkencenin, irticanın yoğun olduğu bir dönemde yaşadı. Bu nedenle haksızlığa, zulme, irticaya karşı insan haklarından, demokrasiden, laik düşünceden yana tavıir koydu. Bu anlamda duyarlı bir toplum yaratma çabasında kardeşçe, insanca yaşamak için, insan olmanın onuru ile yaşamak isteyen milyonlarca insandan biri olmak için çaba sarfetti..

METiN ALTIOK (52) Kendini şiire adamıştı. Şair olmanın günün tehlikesini bir sis çanı gibi duyurmak olduğunu vurgulayan bir şair Altiok 13 Ocak 1991 tarihinde “Cemal Süreya Şiir Ödülünü” aldığı gün, Ben hayatla tam anlamiyla karsi karsiyayim. Aydın olmak muhalif olmayi gerektirir. Aydın karsi koyan insandır, kafa sallayan insan degildir, diyordu..

YASEMiN(17) - ASUMAN SiVRi(16) KARDESLER 1991 yılı ortalarinda, Pir Sultan Abdal Derneği'nin kültürel çalıişmalarina katılıyor ve kısa sürede semah topluluğuna girerler. Asuman Sivri, özverili çalıişmasının karşılığını alarak, Semah hocalığına yükseliyor.AsumanSivri , 1992 yıilıinda Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü'ne girer.

MURAT GÜNES (22)

AHMET ÖZTÜRK ( 21)

KENAN YILMAZ (21)

AHMET ALAN (22)

SERKAN DOGAN (19)

comandante
comandante
adını söylesem dilim takılır
sanki yüreğime bir şey çakılır
orda semah dönen naara yakılır
kızılırmak boylarında bir şehir

güvercinler gide baykuşlar öte
ne kışın azala ne çilen bite
hafik ten bu yana bağnaz dan öte
kızılırmak boylarında bir şehir

scarlett o'hara
scarlett o'hara
yaa işte bu olayları hatrladıkça bu kurtçuklara lanet ediorm hepten...:@

daisy=) **delilah**
daisy=) **delilah**
hala daha geçilmez o madımak otelinin önünden...içi bir garip olur...
sivaslılar için diri diri insan yakanlar denir...biz yakanlardan değil,yananlardanız....

seytan ucurtmasi
seytan ucurtmasi
sen güneşin ozanlarını durdurabilir misin sandın?
rüzgarın şarkısını susturabilir misin sandın?
korkmuyorum şiddetinden, ateş tutan ellerinden
ürkmüyorum nefretinden ve karanlık nefesinden
boyun eğmem asla sana yaksan bile bedenimi
ben doğarım küllerimden
gücün varsa durdur beni.

comandante
comandante
37 gülü yakanlar kadar Madımak'ı kebapçı olarak kullandıranları da lanetlemek gerekir bence. Tarihimizin en kanlı ve korkunç katliamlarından birisine tanıklık yapan yerde et yeniyor.

seytan ucurtmasi
seytan ucurtmasi
lanetlenecek okadar çok şey var ki bu ülkede.....

scarlett o'hara
scarlett o'hara
almora mıydı?

uçurtmalar demis ki:

sen güneşin ozanlarını durdurabilir misin sandın?
rüzgarın şarkısını susturabilir misin sandın?
korkmuyorum şiddetinden, ateş tutan ellerinden
ürkmüyorum nefretinden ve karanlık nefesinden
boyun eğmem asla sana yaksan bile bedenimi
ben doğarım küllerimden
gücün varsa durdur beni.

seytan ucurtmasi
seytan ucurtmasi
evet.

Sayfalar: 1  2  3  4  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 15

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!
Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.
Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008