ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum > güncel > iran ın melekleri
iran dram rabia kazan
Sayfalar: 1  2  3  4  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

scarlett o'hara
scarlett o'hara
Her şey Rabia kazan'ın geçen yıl eylül ayı sonlarına doğru İranlı kadınlar üzerine bir dizi haber yapmak istemesiyle başlar. Ramazan gibi İslam aleminin en kutsal ayında, İslamın en katı kurallarıyla yaşandığı Tahran'da Rabia'nın yaşadıkları ise tam bir sıradışı öyküdür. Türkiye'den tanıdığı arkadaşı Leyla'nın aslında dini nikah adı altında farklı erkeklerle yaşadığını da Tahran'da öğrenir, kendisine iftar sonrası 500 dolar karşılığında muta nikahı teklifi de yine ramazan ayında İran'da yapılır.

Daha önce Christian Amanpour'un dünyaya gösterdiği İran'daki çılgın partilerin konuğu da olur. Aslında bunlar belki hepimizin bildiği kapalı kutu İran'ın yaşam öyküleridir. Ama, Kazan'ın kitabında farklı bir durum var. Bu yoldan çıkmışların iç dünyasını da yansıtıyor Rabia Kazan. Bakın, Bahar ismindeki İranlı kadın aslında neyin doğru olup neyin olmadığına İran'daki katı rejimde nasıl karar veriyor.

İranlı bir kadının özgürlük dramı

Bunu anlayamazsın Rabia, boğularak yaşamanın ne demek olduğunu sen bilemezsin. Çünkü sen özgürlükte doğdun,benim gibi daha çocuk yaşta baskıyla tanışmadın.biz dini Ramazan'ı çoktan unuttuk. Günahı, sevabı bilmiyoruz Rabia,biz yasakları ve yasak olmayan kuralları biliyoruz. kanunları çiğniyoruz kendimizce. Bunlar gözümüzde Allah'ın emirleri olmaktan çoktan çıktı.

Rabia Kazan'ın kitabındaki bu öyküler işte bu kadar gerçek. Ve gerçek olduğu için de bu kadar sarsıcı. İran'daki katı rejim altında ezilen kadın ve erkekler dünyayı artık böyle görüyor. İran'daki dramdan hayli etkilenen Rabia Kazan, kitabının son bölümünde Türk büyükelçiliğine kendini atışını ve bu sırada Atatürk resmiyle göz geze gelişini kardeşine bakın nasıl anlatıyor?

Rabia Kazan'ın kitabından alıntı

Bu Atatürk'ün resmiydi. resim öyle gerçekçiydi ki,bir ara onun bana gülümsediğini sandım. betül, inanmayacaksın ama bana gülümsedi.sanki tüm başıma gelenlerden haberdardı. Gözlerim dolacakken, kendimi tuttum. Nelere sahip olduğumu düşündüm. Cumhuriyet'in ne demek olduğunu Tahran'da anlamıştım

http://www.haberturk.com/haber.asp?id=27213&cat=110&dt=2007/06/26 alıntıdır

tehlikenin hala farkında olmayanlar için cumhuriyetin ve atatürkün değerini çok geç olmadan anlatan süper bi çalışma olmuş bence...
 5   27 Haziran 2007 19:05   mesajın adresini al  

frnz
frnz
çok gzl bi haber olmuş saol paylaştıın için:):)

gerçekten orda ki insanlar bu düzenden hiç memnun diiller .

Rabia,biz yasakları ve yasak olmayan kuralları biliyoruz. kanunları çiğniyoruz kendimizce. Bunlar gözümüzde Allah'ın emirleri olmaktan çoktan çıktı.
bu kısım herşeyi özetliyo zaten...
 1   27 Haziran 2007 19:16   mesajın adresini al  

w@hhshe
w@hhshe
tüylerim diken diken oldu..
teşekkürler..
27 Haziran 2007 19:20   mesajın adresini al  

panik_yok
panik_yok
ben şahsen gittim gördüm halk cidden bunalmış rejimden iran futbol takımı bi galibyeti sonrası halk sevinmiş ve sonraki maçında iran hükümeti karşı garip takıma pirim vererek kendi takımlarının yenilmesini saglamış

halk kendi çapında eglenmeye çalışıyor tim çim alanlarda piknik yapan insanlar görebilirsiniz çok acayip bi yer
27 Haziran 2007 19:23   mesajın adresini al  

-glycerine-
-glycerine-
Bu kadar bıktılarsa neden ayaklanmıo bu halk aklım almıo gerçekten.
27 Haziran 2007 19:29   mesajın adresini al  

frnz
frnz

ayaklanmaları için çok şeyden fedakarlık etmeleri gerek göze alamıyolar belki de

glycerine2 demis ki:

27 Haziran 2007 19:33   mesajın adresini al  

ßerk
ßerk

glycerine2 demis ki:

ordaki insanların tek düşündüğü dindir..
öyle olmasa bile öyle gibi göstermek zorundadır.. çünkü din baskısı aşırı derecededir ve en yakınındakine bile bundan bıktığını göstermeye korkar..
yaşadıkları yukarıda yazdığı gibi dinden fazlasıyla çıkmıştır,
uydurma lafları bile din böyle diyo dendiği takdirde sorgulamadan kabullenirler..
ayaklanmayı da dine aykırı görürler.. isyan etmeyi günah bilirler..
böyle gider.. he bir gün umarım biri çıkar da bunların yanlış olduğunu anlatabilir ve iyi bir şekilde örgütleyebilir..
yoksa böyle yaşamak zorunda kalacaklar..

yukarıda yazdığım şeylere liderler de dahil.. bu yasakları kaldırmaya kalksa bu sefer halk tepki gösterir.. çünkü din sanar..
27 Haziran 2007 21:00   mesajın adresini al  

_volkan_
_volkan_
ck guzel olmusta
ha bunu bi bagnaza anlatmissin
ha deveye hendek atlatmissin
27 Haziran 2007 21:04   mesajın adresini al  

scarlett o'hara
scarlett o'hara
anlayana sivrisinek saz ne diyelim artık..
27 Haziran 2007 21:59   mesajın adresini al  

maktulren
maktulren
Keske halkımızda bazı seylerin farkına varabilse...!
27 Haziran 2007 22:21   mesajın adresini al  

comandante
comandante
İran'da kadınlar açılmak özgürleşmek için mücadele verirken, Türkiye'de kapanmak için uğraşıyorlar. Ayrıca sözde enteller ve demokrasi savaşçıları da tıpkı bir zamanlar İran'da olduğu gibi mollalarla ortak hareket etmeye devam ediyorlar. Önümüzde bir İran Devrimi örneği varken bunu göz önüne almalı ve dersler çıkarmalıyız. Tehlikenin farkına varmalıyız.
27 Haziran 2007 22:25   mesajın adresini al  

pera
pera
comandante tehlikenin farkına varmak istemiyolar ki boşuna endişeleniyomuşuz kimilerine göre...
27 Haziran 2007 22:45   mesajın adresini al  

Sayfalar: 1  2  3  4  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!

Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.

Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008