ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum  kampüs hayatı  Turk Egitim SIsteminin Sorunlari (Ortaokul-Lise)
egitim ailede baslar lise ezber ortaokul
Sayfalar: 1  2  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 15

luca leotardo
luca leotardo
Arkadaslar gecenlerde dusundum de bizde oss de veya kpss de vesair sinavlarda mesela; malazgirt savasinin tarihini sorarlar veya su savas kimle kimin arasinda olmustur veya su anlasma kimle kimin arasinda imzalanmistir derler

Oysa dusununce bir savasin heralde en buyuk savasin bile en onemsiz noktasi tarihi ve taraflaridir veya bir anlasmanin en onemsiz noktasi taraflaridir, onemli olan soz konusu savas surecine nasil gidildigi, savasin neden kazanilip kaybedildigi veya soz konusu anlasmanin o ana dek hangi olaylar sonucunda ulasildigi gibi noktalardir.

Hani mesela kurtulus savasi subaylarinin biyografileri vardir misal Yuzbasi Selahattinin Romani, okursun cok sey ogrenirsin. En kucuk bir cephe mucadelesinde bile hislerini anlarsin adamin, gercek hayat gibidr, ama bizde koskoca osmanli tarihini ogretirler, o romanin 2 sayfasi kadar kendine yetecek omur boyu isine yariyacak bilgi veya bakis acisi cikaramassin

Bence bu yaklasim ilerde soz konusu nesillerde de cok buyuk yaklasim ve bakis acisi sorunlarina yol aciyor bir olayin sonucundan daha onemlisi o olayin neden, nasil, hangi sartlar altinda, hangi surecler yasanilarak ortaya ciktigidir.

Soyle dusunun bizde mesela X VE y klubunun maci 90 dakika oynanir kanallar sadece skoru verip gecer mi? Hayir, macin oncesi, sonrasi, olaylari, mactan sonraki beyanlar, analiz edilir, gelecek haftaya yansimalari konusulur ve vs. Ki bir olayi da anlayip ise yarar bilgi cikartmanin biseyler ogrenmenin en iyi yolu bence derinlemesine nedenleri ve nasillari incelemektir.

Sonuc olarak:
Soz konusu bakis acisinin bizim lise ve ortaokul sistemimizde verilmedigini dusunuyorum.

Peki ya sizlerin yorumlari nelerdir? Sizce neler eksik ve neler sorunlu, buyrun forumun konusu cercevesinde tartisalim.
~ 445 gün   mesajın adresini al  

midman
midman
yahu olay ilk öğretimle ve lise ile bitmiyoki devamında üniversitede bi bok var sanıyon orası öncesinden daha beter işe yaramaz hocalar ve eğitim olduğu sanılan garip müfredatta insan keske okumasaydım hiç diilse bi meslek edinirdim dio ........

oshey
oshey
abı marmara da da mı hocalar dandık yaa

şimdilik_x_diyelim
şimdilik_x_diyelim
malesef eğitim sisteminde bir bütünlük yoktur ilköğretim derken orta öğretim ve derken liseden tabiri caizse hayvan gibi seçilerek getirildiğin üniversite eğtitmleri birbirinden çok çok ayrıdır ..ve her sseferinde öğrenci sudan çıkmış balığa döner sıfırdan başlamak zorunda kalır.. eğitim siztemindeki branşlaşma olmadıkça nitelikli insan yetiştirmek çok zor gibi bizim eğitim sistemimize bakınca..yani o sürecler arasında uyumu yakalayabilmeliyiz..

içeriğe gelince gerçektende içler acısı öğretim var ama eğitim hiç yok.. 2*2=4 ü öğretiyor fakat sokakta küfür etmemesi konusunda eğitemiyor..çok acı

ukerila
ukerila
ve bu çok şey öğreteyim derken hiç bir şey öğretmeyen sistemin sonucunda öğrenmek istemeyen bi genç toplum oluştu ülkemzide malesef :((

oshey
oshey
sokakta kufur etmemeyı ogretmen ogretmezkı olay yerı ınc...onu aıle ogretememıs ogretmen naapsın

midman
midman

ben bi tek marmara dan bahsetmiyom 3 tane üniversitede öğrenci olarak bulundum heçbi olayları yok öğrencileri geriletip bildiklerinide unutturmaktan baska

oshey demis ki:

abı marmara da da mı hocalar dandık yaa

şimdilik_x_diyelim
şimdilik_x_diyelim

olurmu arkadaşım yeri geliyor çocuk ailesinden çok öğretmenini görüyor o kadar kolaymı sorumluluk almak onun için öğretmenlik kutsal diyoruz...

oshey demis ki:

sokakta kufur etmemeyı ogretmen ogretmezkı olay yerı ınc...onu aıle ogretememıs ogretmen naapsın

oshey
oshey
tabı haklısın o konuda da aıle de onemlı bence egıtım konusunda gercı o egıtımı aılesınden alan kıtleler kufur etmedıgı surece cevrede kufur cok az bı sekılde olur ..sonucta ınsanları tetıklıo yanı kufur konusulan yerde normalmıs gıbı gelıo

anisakis
anisakis
tüm bölgelerimizde eşit eğitim olmaması ve.. eğitimin halen belli bir raya oturtulmaması.. standartı yok eğitimimizin ve kolejlerin varlıgı

boomerang ¹³
boomerang ¹³
öncelikle bu tarz konularda hemen tarih ön plana çıkar, bilmemne savaşının tarihini ezberlettiriyorlar yahu? pek tabi bu hoş bir şey değil.. ezbercilik olmamalı, doğru..

ama sorun genel olarak eğitim sisteminde değil..

veli ve öğretmenlerde.. bu al gülüm ver gülüm sistemidir..

zira eğitim sistemi genel bir yapıdır ve mutlak harika bir sistem yoktur.. zira, bir insanın öğrenme kapasitesi ve çeşitliliği vardır.. (çoklu zeka kuramı - howard gardner)

sorun var ise, bu eğitim sistemini kötüye kullanan öğretmenlerdir.. zira eğitim sistemi sınıf içindeki olayları büyük bir çoğunlukla öğretmene bırakır, ve veliden gelen aman hocam tavırları ve üzerindeki baskılar sebebiyle de öğretmenler al gülüm ver gülüm takılırlar..

kaldı ki beyinsiz bir toplum olduğumuz bir gerçek..

toplum olarak ciddi bir gerileme içerisindeyiz, işte bu noktada elinizi attığınız her şey kötüye pek tabi gidecektir..

öğretmen, öğrenci ve veli ne kadar kaliteliyse eğitim o derece kaliteli olur.. ve ne yazık ki ne kaliteli öğretmen ne kaliteli öğrenci ne de kaliteli veli çıkaracak bir toplumuz..

örnek vermek gerekirse; bir kabataş lisesinin öğretmenlerini, öğrencilerini şişli motor lisesininkilerle değiştirdiğimiz de göz nuru lisemizin ismi şişli motor ile değişecektir, kabataş ise manzarasıyla anılacaktır..

(izleyin; dangerous minds)

hiçbir eğitim sistemi direkt olarak konuları şu yöntemle aktar demez..

hiçbir öğretmen kalk ezberle demek istemez, öğrencisiyle birebir tartışmaya bile girmek ister..

hiçbir öğrenci ve veli kötü not almak istemez..

bu durumda bilinmesi ve kafalara sokulması gereken şey, kültür sadece okulda verilmez, lise mezunu olmak hatta ilköğretim mezunu olmak kötü bir şey değildir.. üniversite mezunu olmak bir ayrıcalık değildir.. meslek sadece üniversitedeki bölüm yazan kısımla elde edilmez..

böylece aman ben en iyi okula gireyim aman ben üniversiteli olayım diye öğrenciler yarıştırılmamış olur..

ne yazık ki bu söylediklerim havada kalıyor.. zira bunu yapacak herhangi bir ışık toplumun hiçbir kesiminde yok..

eğitim derken bu geliyorsa aklıma merak edilmesin, futbol da ilerleme, ekonomide, binicilikte veyahut bilim-teknikte.. hepsi aynı yere varıyor..

toplumun kendini eğitmesi, toplumun kendine gelmesi..

her toplum hak edildiği gibi yönetilir ve yaşar

swashbuckler
swashbuckler
Tarih açısından yaklaşmam daha isabetli olur başta, daha sağlıklı yorum yapabilirim bu konuda çünkü, tek dert tarih dersi olmasa da nitelikli sorunları bunun üzerinden anlatabilmek daha kolay.

Osmanlı tarihinin anlatım şekli konusunda hatalar mevcut, katılıyorum. Savaşların yerleri ezberlenir, tarafları ezberlenir, tarihleri ezberlenir ve geçilir; olayın 'kim'i, 'ne'si, 'ne zaman'ı ve 'nasıl'ı anlatılır, 'neden'ine az çok girilir, 'sonuç' kısmına ise sadece '...ve bilmemne anlaşması yapıldı' diye değinilir. Bunları böyle ezberlenip geçecek şeyler olarak benimseyince, örneğin Osmanlı'nın son dönemlerinde alanda ezici üstünlükle kazandığı bir savaş sonrasında yapılan anlaşmada neden masa başında kaybetmiş muamelesi gördüğü merak uyandırmaz.

'Hata neredeydi?' sorusu öğrencilere sordurtulmaz, tarih kitaplarında İslam uygarlığının anlatımı, 'Avrupa ilk çalar saati İslam devletlerinden aldı, Avrupa vebadan kırılırken biz halka açık hamam yapıyorduk'ta bırakılır. Bir zamanlar cehaletten, din sömürüsünden kırılan Avrupa devletleri 'uygarlığın beşiği' diye Orta Doğu'ya gider, gördüklerine hayran kalıp geri dönmek istemezlerken ne oldu da dengeler aniden değişti, Hayyam'ıyla, Nizam-ül Mülk'üyle koskoca kültür nasıl ve neden çöktü anlatılmaz.
(Not: Bu konuda bir eksiği olduğunu düşünenlere tarihçi Bernard Lewis'in 'Hata Neredeydi?' isimli kitabını tavsiye ederim, rahat okunan, objektif bir eserdir)

Orta Asya'nın bütün tarihi okutulur (okutulmasın demiyorum, yanlış anlaşılmasın), ama Avrupa tarihinden Rönesans ve Reform hareketleri hariç hiç bahsedilmez; halbuki Osmanlı tarihine geçtikten sonra karşılaştırmalı olarak Avrupa tarihi anlatılsa, olaylara farklı bakış açılarından yaklaşabilme formasyonu kazandırılabilir.

Son olarak da, Türkiye Cumhuriyeti tarihi, Mustafa Kemal Atatürk'ün vefat ettiği 1938 yılında sona erdirilir. Sanki o tarihten sonra bir şey olmamış gibi geri dönülüp eski konular anlatılır, hoş, onlar da öyle bir anlatılır ki, bir lise son sınıf öğrencisi bile Cumhuriyet'in neşe çığlıkları ve sevgi hezeyanları içinde, o an İtilaf devletlerini yurtta istemeyen herkesin ortak katılımıyla kurulduğunu zannetmektedir; Cumhuriyet'in ilanına karşı tepkiler Terakkiperver Cumhuriyet ve Serbest Cumhuriyet Fırkaları üzerinden kısaca anlatılarak geçilir, Türk milleti kayıtsız şartsız egemenlik için 1923 yılından sonra da ne kadar uğraştı, bahsedilmez. İkinci Dünya Savaşı anlatılmaz, 60 ve 80 darbelerinin sözü bile geçmez.

Bu son ikisinin gerekçesi 'Tarihin etkisini görmek için 50 yıl beklemek gerekir, öyle oldu bittiye getirilip anlatılmaz, bakın SSCB'nin dağılmasının etkileri hala bitmedi' olarak verilir hep, ama ben bu görüşe katılmıyorum. Telgrafla, mektupla haberleşildiği, iletişimin zahmetli olduğu 80 yıl öncesinde belki bu iddia doğruluk taşıyabilir ama artık dünyanın bir ucunda olan ufak bir dalgalanmanın üzerinden 5 saniye geçmeden bütün dünyanın haberi oluyor, etkileniliyor, kararlar alınıyorsa, olayın etkisi zaten bir yere kadar belli olmuştur ve belli olduğu yere kadar anlatılmalıdır bence.

Toplamak gerekirse, bu sebeplerden dolayı lise ve ilkokullarda tek taraflı bir bakış açısı öğretilmektedir, sorgulamayan, düşünmekten kaçınan, okumaktan hoşlanmayan, 'önüme yapacağım işi koy abi, ben onu yapar, başkasına karışmam' mentalitesinde bir jenerasyon yetişiyor ve yetişecek =S

Bunun için de çözüm, öncelikli olarak, benden önce yazanların da bahsettiği gibi, bu formasyonu kazandırabilecek, objektif bir şekilde ders anlatabilecek öğretmenler yetiştirebilmekle başlar, okul öğrenciye kendisini geliştirmesi için imkan sağlamalı ve teşvik etmelidir ki, o diploma üstünde yazdığıyla kalmasın.

uççççççççççççççç!!!
uççççççççççççççç!!!
kesinlikle ezbere dayalı sistem en büyük sorun..
~ 444 gün   mesajın adresini al  

tsigalko
tsigalko
başta hocalar kendilerini geliştirmeli sonra öğrenciyi geliştirmesini beklemeli.

ufo gorn masum köylü
ufo gorn masum köylü
örtmenler....

Sayfalar: 1  2  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 15

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!
Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.
Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008