ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum  güncel  ÖSS ve Meteksan ne alaka?
ihsan dogramaci meteksan oss
Sayfalar: 1  2  3  4  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

w@hhshe
w@hhshe
malumuz üzere bugün ÖSS vardı..
babam da öğretmen olduğundan dolayı söz konusu sınavda görevliydi..
sınavda 3 saat gözetmenlik yapmış olmasının karşılığı olarak kendisine 50 YTL ücret ödenmiş..

bunlar ön bilgi benim asıl dikkatimi çeken şey, makbuzda kurum adı olarak METEKSAN ın adı ve kaşesi vardı..
Meteksan'ın sahibi de 1981-1992 yılları arasında YÖK başkanlığı yapmış olan İhsan Doğramacı..

yani, 17 Haziran 2007 ÖSS de görev alan öğretmenlerin maaşını Meteksan ödemiş..
hayrına mı acaba?
~ 449 gün   mesajın adresini al  

^^^^
^^^^
ilginçmiş....
bizimkilerde görevli oluo sınavda ama ben hiç dikkat etmemiştim buna ya...

w@hhshe
w@hhshe
benim kafamı kurcaladı valla ben araştırmaya değer diye düşünüyorum..

luca leotardo
luca leotardo
Eksi sozlukte diyor ki:

ösym'nin tüm broşür, evrak, vb.'lerinin basımını üstlenmiş şirket

yani senin okudugun makbuzu basan sirket:))) parayi osym veriyor tabe ke:P
 1   ~ 449 gün   mesajın adresini al  

hayda.bre
hayda.bre
OO taşeron firma gibi yani para götüren kendileri yapsa da bu kadar para almasa millet bankaya yatıracak parayı zor buluyor yaa.

unifb84
unifb84
Öğrencinin parası faizde

ÖSYM, öğrencilerin parasını faize yatırıyor. Sınav paralarının MEB'e göre yüksek olmasının sebebi ise hizmetlerin 26 yıldır rekabetsiz bir şirkete verilmesi.

Öğrencilerden sınav ücreti olarak her yıl trilyonlarca lira para alan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, bu paraları faize yatırıyor. ÖSYM'nin 2000 yılına devredilen 29 trilyon lirası faize yatırılmış durumda. 1974 yılında üniversitelerin öğrenci seçiminde yaşadığı karışıklığı önlemek amacıyla kurulan ÖSYM, son yıllarda hizmet müessesesi gibi değil, ticari bir şirket gibi çalışıyor. Her yıl 50 civarında sınav yapan ve sadece 1,5 milyon öğrencinin katıldığı ÖSS'den 30 trilyon liraya yakın para alan ÖSYM, elde ettiği gelirleri ne devlet bütçesine aktarıyor ne de yatırım için kullanıyor. ÖSYM'nin bir yıl içinde topladığı para 100 trilyon lira civarında. Bunun belli bir kısmını masraflara ve personele ayıran ÖSYM'nin, 1999 yılında elde ettiği sınav geliri 57 trilyon lira.

Sınavlar neden pahalı?

ÖSYM geçen yıl 20 milyon lira olan ÖSS ücretini bu yıl yüzde 50 oranında artırarak kılavuz, başvurma belgesi, sınav ücreti, tercih formu vb. kalemlerle 30 milyon liraya çıkardı. Oysa Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı Orta Öğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı gibi benzeri sınavlar 2 ila 4 milyon liraya yapılıyor. ÖSYM'nin yaptığı sınavların pahalı olmasının sebebi 1974 yılından bu yana tüm sınavları Meteksan Matbaacılık AŞ'ye yaptırması. İdari şartnamede öngörülen yeterlilik belgesine ilişkin düzenlemeler nedeniyle ÖSYM kurulduğu günden bu yana, bütün sınavları Bilkent Üniversitesi'ne bağlı bu şirket yapıyor. İhalelere tek firmanın katılması ve rekabetin önlenmesi sebebiyle sınavların da ücreti yükseliyor.

Sorumlu; YÖK başkanları
YÖK ve İstanbul Üniversitesi'ndeki yolsuzlukları araştıran TBMM'deki komisyon, hazırladığı raporda ÖSYM'nin sınav hizmetlerine de değiniyor ve öneriler getiriyor. YÖK raporunda şöyle deniyor: ÖSYM'nin yaptığı tüm sınav hizmetlerinin ihale süreci ve işlemleri rekabetten uzak, sağlıklı tespit edilmeyen tahmini bedel ve ihale bedeli üzerinden yürütülmüştür. YÖK Yürütme Kurulu ve ÖSYM Fonu'nun ita amiri olan YÖK başkanları bu konuda gerekli tedbirleri almamışlardır. YÖK'ün matbaası ÖSYM hizmetlerinde sınırlı kullanılmış, ihaleler rekabetin sağlanmadığı bir ortamda Meteksan AŞ'ye verilmiştir.

ÖSYM, her yıl milyonlarca öğrencinin umudunu işte böyle ticarete döküyor.

ÖSYM Başkanı Fethi Toker, konu ile ilgili görüşme talebimize cevap vermedi. Sınavlardan sadece öğrenciler kazanarak çıkmıyor, bu sınavlar her yıl birilerine trilyonlarca lira parakazandırıyor.

Herşey ortada aslında ve hiç bişey yapılamıyor malesef.. Saltanatlarına dokunulacaklarını anladıktan sonra bas bas darbe cığırtkanlıgını neden yaptıklarıda burdan belli....
 1   ~ 449 gün   mesajın adresini al  

w@hhshe
w@hhshe
abi tmm da makbuz kağıtlarını basan firmanın adı alt tarafta küçük puntoyla yazılır..
sol üst köşede amblem konularak adres ve tlf numarası vergi numarası verilerek yazılmaz..
alt tarafta ufacık bi şekilde yazıyo olsa bu olay bnm gözümde haber değeri taşımazdı..
buraya da yazmadım..

pyjamus demis ki:

Eksi sozlukte diyor ki:

ösym'nin tüm broşür, evrak, vb.'lerinin basımını üstlenmiş şirket

yani senin okudugun makbuzu basan sirket:))) parayi osym veriyor tabe ke:P

max.j.one
max.j.one
ÖSYM nin sınav ücretlerini fazla aldığı konusuna açıklama yapmak istedim. MEB sınavlarıyla ÖSYM sınavlarını bu şekild ekarşılaştırmak çok mantıksız. MEB in yaptığı sınavları elinize alın birde ÖSYM sınavlarını elinize alın bakın kalite afrkını görün. MEB sınavları tamemen baştan savma hata payı pazla ilgilenilmemiş duran sınavlar. Bu yüzden MEB ile ÖSYM karşılaştırılmamalıdır.

Peki gerçekten pahalımıdır evet pahalıdır.

hayda.bre
hayda.bre
Oha ya kene gibiler ya hatta daha beterler bir kere de soymayan bir kurum olsun yaa.Resmi eşkiya gibiler :S

w@hhshe
w@hhshe
ihaleler rekabetin sağlanmadığı bir ortamda Meteksan AŞ'ye verilmiştir.

sağlanmadığı mı sağlanamadığı mı?
bence bu çok önemli..

hayali
hayali

ne alakası var..oks,als ile çok mu kalite farkı var öss'nin ve bilimum ösym sınavlarının?
ki varsa bu fark maliyet arttırıcı bir fark mı?daha kaliteli tayfaya hazırlatınca daha mı çok para harcanıyor?
sınav ücreti bence gereğinden yüksek,bu mecburi bir sınavsa gelir gideri karşılamalı kurum adına,kar olmamalı..

max.j.one demis ki:

ÖSYM nin sınav ücretlerini fazla aldığı konusuna açıklama yapmak istedim. MEB sınavlarıyla ÖSYM sınavlarını bu şekild ekarşılaştırmak çok mantıksız. MEB in yaptığı sınavları elinize alın birde ÖSYM sınavlarını elinize alın bakın kalite afrkını görün. MEB sınavları tamemen baştan savma hata payı pazla ilgilenilmemiş duran sınavlar. Bu yüzden MEB ile ÖSYM karşılaştırılmamalıdır.

Peki gerçekten pahalımıdır evet pahalıdır.

-glycerine-
-glycerine-
bu doğramacı aynı zmnda bilkent üni nin sahibi :) bunu neden söledim ve konuyla ne ilgisi var bilmiorm

Sayfalar: 1  2  3  4  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!
Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.
Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008