ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum  güncel  Rusya, Orta Asya ve Türkiye
cikar iliskileri politika siyaset analiz
Sayfalar: 1      şu anda 1 - 12

sütoğlan
sütoğlan
Son zamanlarda Rusya ile Orta Asya'daki Türki Cumhuriyetlerin yakınlaşmasını hepimiz biliyoruz. Bunu kaygıyla mı izlemek gerekir bilmiyorum ve yorumlarınıza başvuruyorum
~ 473 gün   mesajın adresini al  

atalay
atalay
kaygılanmanın nedenleri nelerdir merak ediyorum.
türklerin yakınlaşması her zaman iyidir.
ama tarihte türklerin birbirne çok düştüğünü de unutmamak gerekir.

salihzeki
salihzeki
rusya ile yakınlaşmaları kaygı verici birşey olsa gerek.rusya elini attığı her toplumu asimile etmeye çalışıyor.azerbaycan ve diğer türk ülkelerinde hala soy isimlerde ov eki var.umarım bu yakınlaşmanın sonunda uzun vadede rusya karlı çıkmaz.

bilinçli tüketici
bilinçli tüketici
eski sscb bloğu dağıldıktan sonra Rusya ciddi bir duraklama dönemi yaşadı fakat bu süreci çok çabuk atlattı.
son günler ve 90lı senelerin başından beri oluşan yakınlaşmalar bağımsızlığını kazanan Türki Cumhuriyetleri siyasi yolla tekrar bağımlı hale getirilmesi ve eski sömürü düzenini devam ettirmesinin ifadesidir.

bundan daha kaygı verici olan ise Rusya-Çin yakınlaşması. dünya politikası açısından Amerika'ya karşı her zaman bir tehdit olan Rusya, şu an dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi Çin'le müttefik konumundadır. bu da güçlü bir doğu bloğu anlamına gelir. Çin'in daha da büyümek için enerji kaynaklarına ihtiyacı var. Bunlarda Rusya da bolca mevcut (doğalgaz-elektrik). diğer yandan Rusya'nın Çin'e silah satması ise doğu bölgesindeki Amerikan müttefiki Japonya, Tayvan gibi ülkeleri dolayısıyla da Amerika'yı rahatsız etmektedir.

bölgedeki taşlar ise sürekli yer değiştirmektedir. Amerika Rusya'ya karşı Ukrayna, Kırgızistan gibi ülkelerde turuncu, kadife devrimler yapmaktadır.

hepsinden daha kaygı verici olan ise Türkiye gibi bölgenin güçlü ülkesinin bu olaylara kayıtsız kalması veya belirli bir resmi politikasının olmamasıdır.

sütoğlan
sütoğlan

paton
paton
Şangay Ekonomik İşbirliği Örgütü...

kesinlikle içinde aktif olarak yer almamız gerekir die düsünüorum...

_volkan_
_volkan_
amerika ve AB ile yakinlasmamizdan cok daha az kaygi verici oldugu kesin

dahmer
dahmer
Ben böyle yakınlaşma farketmedim. Aslı varsa eğer bunu Orta Asya Türklerinin denyoluğu olarak yorumlarım. Nedenleri herhangi bir Sovyetler tarih kitabında ayrıntılı olarak yazıyordur.
~ 472 gün   mesajın adresini al  

dahmer
dahmer
Ruslar Türk yani?!

atalay demis ki:

kaygılanmanın nedenleri nelerdir merak ediyorum.
türklerin yakınlaşması her zaman iyidir.
ama tarihte türklerin birbirne çok düştüğünü de unutmamak gerekir.

yırtıkconverse
yırtıkconverse
geçenlerde azeri arkadaşımla konuşuyorum yarı ingilizce falan bana neden rusça öğrenmiyosun dedi ben de neden ki deyince dünya dili dedi...Tabi onlar rusyanın sömürgesi oldukları için buları söylüyordu biz de amerikanın sömürgesi halindeyiz...
Şu an da amerika ortadoğuya hakim olmaya çalışıyo
Bunun asıl nedeni bu pazarı kullanatak ekonomideki 500 milyar dolarlık açığı kapatmak..
Bu bağlamda Türkiye nin avrupa birliğine girmesini istiyolar bu sayede avrupa pazarına daha rahat hakim olacaklar ve
Rusya ile çin birbirine yaklaşacak
ben Türk devletlerinin de rusya nın yanında olacağını düşünüyorum....

halid e.a.&
halid e.a.&
keşke oyuna dahil olabilsek.

ne yazık ki bizim daha önce halletmemiz gereken yeldeğirmenleri var.
~ 471 gün   mesajın adresini al  

tane® ©an
tane® ©an
ömrü uzun olmaz, bunlar komunistken bile gecinemediler şimdi mi gecincekler?

bilinçli tüketici demis ki:

eski sscb bloğu dağıldıktan sonra Rusya ciddi bir duraklama dönemi yaşadı fakat bu süreci çok çabuk atlattı.
son günler ve 90lı senelerin başından beri oluşan yakınlaşmalar bağımsızlığını kazanan Türki Cumhuriyetleri siyasi yolla tekrar bağımlı hale getirilmesi ve eski sömürü düzenini devam ettirmesinin ifadesidir.

bundan daha kaygı verici olan ise Rusya-Çin yakınlaşması. dünya politikası açısından Amerika'ya karşı her zaman bir tehdit olan Rusya, şu an dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi Çin'le müttefik konumundadır. bu da güçlü bir doğu bloğu anlamına gelir. Çin'in daha da büyümek için enerji kaynaklarına ihtiyacı var. Bunlarda Rusya da bolca mevcut (doğalgaz-elektrik). diğer yandan Rusya'nın Çin'e silah satması ise doğu bölgesindeki Amerikan müttefiki Japonya, Tayvan gibi ülkeleri dolayısıyla da Amerika'yı rahatsız etmektedir.

bölgedeki taşlar ise sürekli yer değiştirmektedir. Amerika Rusya'ya karşı Ukrayna, Kırgızistan gibi ülkelerde turuncu, kadife devrimler yapmaktadır.

hepsinden daha kaygı verici olan ise Türkiye gibi bölgenin güçlü ülkesinin bu olaylara kayıtsız kalması veya belirli bir resmi politikasının olmamasıdır.

~ 471 gün   mesajın adresini al  

Sayfalar: 1      şu anda 1 - 12

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!
Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.
Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008