| |
mojo child
|
maalesef solda birlik basiligini gorunce bu partiler sol mu ki solda birlik olsun sorusu aklima geldi. bu iki parti suanda devletcilik yapip solu oldurmekten anlamini yok etmekten baska bir ise yaramiyorlar. suan bi kac gercek sol parti var ama maalsef cok az oy aliyorlar. odp vs..
turkiye de solcuyum diyen o kadar insan var fakat ortalikta niye guclu bir sol parti yok ?
|
|
1 ~ 462 gün
|
|
| |
comandante
|
Şu anda ülkenin şartları göz önünde bulundurulursa aşırı sol politikalar izlenmesinin mümkün olmadığını görürüz. İşte gerçek sol dediğimiz partilerin oranları ortada ÖDP olsun TKP olsun oyları %1'in altında.Nispeten oyu yüksek olan ve kendisine sol diyen DEHAP ve İşçi Partisi ise solla alakası olmayan partilerdir. E o halde bu ülkede aşırı solda siyaset yapmak maalesef imkansızlaşmaktadır.
|
|
~ 462 gün
|
|
| |
mojo child
|
chp dsp az da olsa solda mi siyaset yapiyor?
hayir bi ara gp ile mhp ile bile birlesme hesaplari yapiliyordu
bole bi solculuk olabilir mi?
merkeze kaymaya calsiyorlar bolece belki biraz daha oy alirim baska derdi yok kesinlikle chp nin
sol ile alakasi varsa ben de supermanim :)
zaten suan chpye baktmizgimza turkiye de ust kisime ve burjuvaya hitap eden bir partidir genel olarak. secimler yazin yapilacak butun insanlari bos verip yazliklardaki insanlar ne olcak derdine dusmustur
bu ornek bile herseyi acikliyor bence.
|
|
1 ~ 462 gün
|
|
| |
icon
|
dunyada sol parti iktidarı kaldımı arkadaslar.sol bitti malesef bizde modaya uyduk.bizim ulkemizde solcu tanımı farklı yapıldığı için sol partilerde oy alabilmek için merkez sağ'a doğru geciş yapmak zorunda hissediyorlar.hala turkiye siyasi yönden bir geciş surecinin içindedir.bunda merkez'e yakın olanlar kazanıyor....
|
|
~ 462 gün
|
|
| |
cecilll
|
sol devletçi çizgisini sürdürdüğü sürece değişmeyecek durumdur..antimiliter olamayan bi sol, solun gereklerini ne derece gercekleştirebilir.? dahası askerle çok içli dışlı olan partinin sol olabilme ihtimali var mıdır?
burada pek bi yaman çelişki ztn var..bunun yanında tr. de siyaset islamcılık ve milliyetçilik arasında sıkışmış, yaratıcılıktan uzaklaşmış ne siyasetin düzgün işlemesi söz konusu olmuş ne de düşünceler yıllar yılı rahatca söylenegelmiş..sol kesimin islamcılık ve milliyetcilik arasında seçim yapması gibi bi durum ortaya çıkmış, sol zamanın gereklerine göre(araziye uyum(!)) milliyetçiliğe sol kılığında çok şekil kaymıştır..dünyanın küreselleşmesi ile anti emparyalizmin savunulması güçleşmişken soldan sol gibi olmasını beklemek en azından bizim ülkemizde zor..
öte yandan ülkenin bölünmesinin, parçalanmasının her zaman konusuldugu kendine güveni olmayan bir ülkeden bahsediyoruz..topraklarının bütünlüğünün sağlanamayacına dair inancı olan bir ülke söz konusu...siyasetcinin siyaseti; ülke bütünlüğüne zarar verecek kaygısı ile devamlı denetlenmekte..sanırım önce bu güven sağlanmalı diye düşünüyorum..düşüncelerden korkan bi ülkede ilerleme ne kadar gercekleşebilir?sol ne kdar siyasetini ortaya koyabilir, bunu sorgulamak lazım..
elbette kendi kendini emparyalizm yokedecektir birgün ama o zaman ne zmandır ; 100 bilinmezli denklemdir...
|
|
1 ~ 462 gün
|
|
| |
comandante
|
cecill'in de dediği gibi Türkiye Cumhuriyeti ümmetçilikle milletçilik arasında seçim yapmak zorunda bırakılmış durumda. Evrenselleşme önlerindeki bir seçenek bile değil. Ülkede çıkan sözde sol yayın organının ismi bile TÜRKSOLU. Solu bile milliyetçileştirmeyi başarmış bir ülkeyiz biz.
|
|
1 ~ 462 gün
|
|
| |
bonaventure
|
ülkenin bulunduğu şartlar içerisinde sol-sağ kavramının tartışılması, ideolojilerin ön planda tutulmamasının hiçbir anlamı yok. dönem vatanı işbirlikçiler,satılmışlar tayfasından kurtarma dönemidir. sonra oturur sağı solu bi güzel tartışırız. kutuplaşmaları bırakıp birlik olalım. gerisi hikaye!
not: kutuplaşmaları bırakıp birlik olalım derken vatan uğruna mücadele edenleri kastediyorum...
|
|
~ 462 gün
|
|
| |
sütoğlan
|
bir ülke düşünün ki; sağ sol gibi cesur
sol ise coğu yeniliğe karşı cıkıyor görüntüsünde
yine öyle bir sol düşünün ki ,örneği var mıdır bilmem, ordu ile enseye şaplak modunda. Ama iyi bi durum olarakta kabul edilebilir bakış açısına göre. Ama öyle bir kurum düşünün ki 60 ta a diyor, 80 de z diyor. Bi milli güvenlik hocamız vardı,ölmüşlerine rahmet, Türkiye'nin temel sorunu kültürdür demişti.
|
|
~ 462 gün
|
|
| |
aynen_kanka
|
türkiye ya şeriatçilerin eline kalacak yada laik faşistlerin elinde
|
|
~ 462 gün
|
|
| |
sütoğlan
|
yau birde dünyanın coğu yerinde olmayan bir olaydır bizim aslan sosyal demokratlar birleştikçe bölünüyorlar.
bkz: Şükrü Sina Gürel gümbür gümbür geliyor
|
|
~ 462 gün
|
|
| |
halid e.a.&
|
neden yok? yerine neden vardı?neden yok oldu? demek daha doğru soru olacaktır.
sol sanayi devriminin patladığı yerde yeşerdi sibirya steplerinde büyüdü.ama sol altay dağlarını geçerken avrupadaki argümanını değiştirdi.hareketi işçi hareketi olmaktan köylü hareketi olmaya taşıdı.ama aynı değişimi türkiyede yapamadı.sürdürülebilir bir hareket olması için gereken şartları oluşturamadı.solun bildiği şartlar batı toplumlarının dönüşümü göz önüne alınarak düşünülmüş idi.çin bir ara bu konuya eğildi.aysa modeli falan icad edildi.ama o da tutmadı.çünkü hiç klmse anadolu modelini geliştirmeyi göze alamadı.solun bir yerde başarıya ulaşabilmesi için karşısında bulunacak unsurların zayıflaması icab eder.türkiyede bu unsurlar zayıflamadı aksine güçlendi.hiç kimse gelişimin bu yönde olacağını tahmin edemezdi.sol inancın baskı unsuru olduğu için zayıfladığı avrupada yer buldu , serf sisteminin en acımasız olduğu (insanların aileleriyle beraber alınıp satıldığı) rusyada yer buldu , tek milletten müteşekkil sosyal hayatına sirayet etmeyen bir inacı olan çin ve benzerlerinde de yer buldu.lakin mevcudiyetini solun kadim rakibi olan kavramlar üzerine kurmuş türkiye ve benzerlerinde çok uğaraşılmasına rağmen yer bulamadı.yer bulmak için gereken dönüşümü de sağlamayadı.diyalektiği istediği gibi kavrayan insanların elinde hiç olup gitti.halbu ki diyalektik sadece tezden ibaret değildir.anti-tezsiz diyalektik olmaz.anti-tez , tezi değişmeye zorluyor diye diyaletik yolunu kesersek sol türkiyede %1 le %5 arasında gezinmeye devam eder.sol tezse sağ anti-tezdir.bu ikisi en son ne zaman diyalektiğe soyundu?
|
|
1 ~ 462 gün
|
|
| |
baş rahip
|
solu sol yapan argümanları sağ kaptı...geri kalanlar ya halka anlatılamadı yada halk ezelden iteledi onu......birincisi solcu eşittir ateist sorunu...ikincisi solcu esastan tam tersi olması gerekirken halkı itti...itmesinin sebebi aralarındaki entelektüel uçurumdu...bi nevi 'ben onu düşünüyorum ama o beni anlayacak seviyede değil' durumu...halka kendini bir türlü anlatamadı bu yüzden sol türkiyede yoktur ama solculuk oynayan çoktur...
|
|
1 ~ 462 gün
|
|
| |
tane® ©an
|
tkp, genelini bilemem ama benim gödüğüm izmirdeki ordu-sanırım 9.ordu- cekilmesin diyen üyeleri olan bir parti, ona sol demek ne kada doğru varın siz karar verin, bu ülkede herkes sözde solcu. ayrıca hiç bir sol gecinen partininde adam gibi plan programı yok iktidara gelirsek napcaklarına dair. 80 darbesi solun cenaze namazıydı, mevlüt okutmaktan başka bişi kalmadı bize
comandante demis ki:
Şu anda ülkenin şartları göz önünde bulundurulursa aşırı sol politikalar izlenmesinin mümkün olmadığını görürüz. İşte gerçek sol dediğimiz partilerin oranları ortada ÖDP olsun TKP olsun oyları %1'in altında.Nispeten oyu yüksek olan ve kendisine sol diyen DEHAP ve İşçi Partisi ise solla alakası olmayan partilerdir. E o halde bu ülkede aşırı solda siyaset yapmak maalesef imkansızlaşmaktadır.
|
|
|
1 ~ 462 gün
|
|
| |
halid e.a.&
|
kim mevlüt okuyacak ardından.
|
|
~ 462 gün
|
|
| |
&limon&
|
bu konuda ne çok derinlemesine bakmak ne de okuduğum kıyaslamalı kitaplardan çıkardığım sonuç beni tatmin etmiyor..
siyasi partilerin çıkış amacı, ve izlediği yol belirlidir...
demokrasi de halk ise...siyasi partilerde halkın kölesi olmak zorunda ayakta kalmak için ...sonuçta var olan partilerin halkın ihtiyacını karşılıyor...
ve halk fikirde sağda yoğunlaşıyor bu durumda kan kaybeden sol partiler sağımsı bir hal alıyor, bu sağımsı tutum sol kesimi rahatsız ediyor ve çaresiz bırakıyor...derken sol kesim oylarını boş kullanıyor...ve derken sağ kazanıyor...
ülkenin aydınları listesindeki dev sol isimler işe gençlerden başlamak istiyor, ancak gelenekçi yapı, kültür vs. değerler de tam anlamıyla sol yaşamaya itmiyor gençleri...çünkü babasından duydukları var, hep sağ yanında bir yara...
çoğunluğun sağ olduğu açık...
ben de sağ görüşlü bir ailenin evladıyım, babamla hep zıt düştüm, babamın kitaplarının yanında ideolojilerin kıyaslamalı kitaplarını da okudum...
gördüğüm şu idi: SOL yazıldığı gibi yaşanmıyor, ancak sağı yaşayan bir kesim var...
havuz mantıklar, hak, hukuk, saygı, insan hakkı hep solda ağırıdr...anck ben şunu görüyorum, geciyle yaşlısıyla sol kesim azıcık da sağ görüşlü olana çok sert bir tutum içerisinde...bu da daha fazla kan kaybı sol için...
|
|
~ 461 gün
|
|
| |
hayda.bre
|
80 darbesiyle devlet zaten islamaştırıldı buna birde T.Özalın siyaseti eklenince daha beter oldu.Sağ sol yok artık ulusalcılık anlayışı doğdu :) ülkenin tek çıkış yolu vardır o da Atatürk ilkeleridir.Zamanın da Stalin Atatürk'e faşist demiş, mussolini ise kominist demiştir imdi 3 rejimden asdece kemalizm ayaktadır :) emperyalizmin tek düşmanıdır bu da :)
|
|
1 ~ 461 gün
|
|
| |
cecilll
|
80 darbesiyle devlet zaten islamaştırıldı
kesnlkle katılıyorum..
80 darbesinden sonra islama daha ılımlı yaklaşıldığı bi gercek..önce onları(irticaya yakın kesim) vurmayı hedefledi ve bir sonraki aşamada kendi cephesine çekti devlet bi şekilde....darbe sonrası halka yakınlık adına din kullanıldı; ahlak ve din dersleri müfredatlara zorunlu olarak girdi..ciddi bi boyut kazandı bir nevi...yasalaştı....dini kuruluşların sayılarındaki artma da bunun göstergesi.kuran kursları vs...hala etkilerini görmüyor muyuz...liberal islamcı gibi bi kawram oluştu güzel türkçemizde..yenilikçiler...ama her nedense (!) arkalarına yuksek kesimi alarak yenilikçiliklerini ortaya koymakta olan sevgili liberal islamcılar..
|
|
1 ~ 461 gün
|
|
| |
sütoğlan
|
|
|
1 ~ 461 gün
|
|
| |
halid e.a.&
|
bir noktayı atlamamk lazım.
türkiyede sağı ilk olarak dp 46'dan sonra temsil etmeye başlamıştır.karşısında sol olrak kim vardır.chp.çok partili hayatla beraber chp sol kanattaki mutlak yerini almış , en azından süreç içersinde o role soyunmak zorunda kalmıştır.26 yıllık te partili siyatetin olanca tepkisini üzerine çekmiş , ilk seçimlerde bununla yüzleşmiştir.
bu süreç içerisinde devlet erkini ve imkanlarını elinde bulunduran chp türk soluna hazır bir örgütlenme biçimi hediye etmiştir.sivil toplum örgütleri , sosyal yapılanması ve devlet kurumlarında ki güçlü kadroları ile sol sağın fersah fersah önündedir o günlerde.her ne kadar nufus içindeki oranlar sağın lehine olsada örgütlü sol , örgütsüz yığınlar halindeki sağ karşısında bu oranı pozitif yönde değiştirmeye muktedir olmuştur.ta ki 80li yıllarda özal ile başlayan sağın zenginleşme ve örgütlenme sürecine kadar.bu gün sağ örgütlenme ve toplumsal yapılar oluşturma noktasında en az sol kadar güçlüdür , hatta bir kaç misli önündedir.sol artık örgütlü olmanın getirdiği sinerjiyi avantaj olarak kullnamamaktadır zira aynı sinerji sağda fazlasıyla mevcuttur.bir de nufusların orantısızlığı eklendiği zaman denge kaçınılmaz bir biçimde sağın lehine bozulmakta.
|
|
~ 461 gün
|
|
| |
sütoğlan
|
benım hatırladığım kadarıyla beğenilmeyen özal dı su gunlerde mıtınglerde boy gösterenlerın bazılarını affeden, sürgünden getiren
|
|
~ 461 gün
|
|
| |