ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum > güncel > dyp ve anavatan birleşiyor mu?
birlesme secim baraji bdp
mesaj ekleyeni başlık aç forum ana sayfası facebook'ta paylaş!

Sayfalar: 1  2  3  4  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

bonaventure
bonaventure
Doğru Yol Partisi ve ANAVATAN Partisi birleşme yolunda son yılların en ciddi hamlesinin eşiğinde...

Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarının gölgesinde ilerleyen DYP-ANAVATAN birleşmesi, milletvekili genel seçimleri öncesinde hız kazandı.
Eski Başbakan Mesut Yılmaz ile 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in perde gerisinde desteği ile start alan uzun birleşme sürecinde, ilk aşamada DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ile Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu'nun iknasına çalışıldı.

Ağar, "Çatı ve birleşme adresi DYP" derken, Mumcu ve ANAVATAN, birleşmenin DYP ve ANAVATAN dışında üçüncü bir adreste gerçekleşmesi tezinde ısrar etti.

ANAVATAN cephesi çatının DYP olması durumunda bunun kamuoyunda "iltihak" olarak algılanacağı görüşünü dile getirdi.

ÇATI ENGELİNE YENİ FORMÜL

Ağar'ın da yeni bir çatı ve adres fikrine soğuk yaklaşması nedeniyle bir ara tıkanan gelişmelerde son olarak "Anavatan Partililerin DYP listelerinden aday gösterilmesi. DYP'nin de olağanüstü kongresini toplayarak adını Demokrat Parti olarak değiştirmesi" formülü gündeme geldi.

Kulislere yansıyan bilgilere göre, söz konusu formülde çatı parti için Demokrat Parti (DP) isminin yanı sıra Ağar'ın genel başkanlığının devamı öngörülürken, milletvekili listelerinin ise Mumcu-Ağar ve Yılmaz üçlüsü tarafından ortaklaşa yapılması ve hangi ilde kim güçlüyse sıralamanın buna göre yapılması öngörüldü. Bir diğer öneri de çatısı altında toplanacak partinin isminin Birleşik Demokrat Parti (BTP) olması yönünde.

DYP "ÖNCE KATILIN, SEÇİM SONRASI AD DEĞİŞSİN" DİYOR

ANAVATAN kurmaylarınca hazırlanan teklifin DYP'ye iletildiği belirtilirken, DYP cephesi ise "Seçim sonrasına dönük bir protokol imzalayalım. Seçimlere DYP ismi altında girelim. Çünkü yeni ismin kamuoyunda benimsenme süreci var. Seçim sonrasına dönük bir protokol imzalayalım. Sonra kongrede DYP'nin adı değiştirilsin" görüşünde ısrarlı.

MUMCU AĞAR GÖRÜŞMESİ ELİ KULAĞINDA

ANAVATAN'ın teklifine henüz DYP'den net bir yanıt gelmezken kulislerde Ağar ve Mumcu'nun nihai karar için yakın dönemde bir araya geleceği beklentisi ağırlık kazandı.

SEÇİMLERDE NE ALMIŞLARDI

Her iki partiyi de TBMM dışında bırakan 2002 seçiminde DYP 3 milyon 4949 oy alarak yüzde 9.54, Anavatan Partisi ise 1 milyon 610 bin 207 oy alarak 5.11 düzeyinde kalmıştı.

2004 mahalli genel seçimlerinde ise DYP il genel meclisi genelinde 3 milyon 216 bin 213 oy alarak yüzde 10, ANAVATAN ise 807 bin 761 oy alarak 2.50 oranına ulaşmıştı.

(ANKA)
17 Nisan 2007 14:13   mesajın adresini al  

halid
halid
hayırlı uğurlu olsun.bakalım ne yapcaklar.partin kurmayları kimler olacak.
17 Nisan 2007 14:20   mesajın adresini al  

gocuk[gogo]
gocuk[gogo]
Keşke birleşse!....
17 Nisan 2007 14:21   mesajın adresini al  

bonaventure
bonaventure
bu da taha akyolun konuyla ilgili yazısı:

EVET, nihayet birleşme noktasına geldiler. En baştan bunu olumlu bulduğumu belirteyim.
Cumartesi günü yapılan "Cumhuriyet mitingi" muazzam kalabalığıyla ve 'zinde' ruhuyla göstermiştir ki vatandaşların büyük bir kesimi cumhuriyetin tehlikede olduğuna inanıyor, mücadeleye de hazır.
Vatandaşların başka bir büyük kesimi de, "demokrasi mitingi" yaparak büyük kalabalıkları toplayabilir; böyle bir şey elbette bu aşamada çok yanlış olur, kutuplaşmayı artırır.
Ankara, Diyarbakır ve İstanbul'da birbirlerine karşı büyük mitinglerin yapılması mümkün ve çok tehlikelidir! Marifet ve sorumluluk karşıt mitingler yapabilecek büyük kitleleri militanlaştırmak değil, aksine, birlikte yaşamayı mümkün kılacak ortak değerleri, soğukkanlı tutumları geliştirmektir.
Bu açıdan, CHP'nin gerçek bir çağdaş sosyal demokrat partiye dönüşmesi, AKP'nin de daha merkeze gelmesi lazımdır.
Üçüncü bir imkân daha var: Çatışabilir iki blok arasında gerilimi değil uyumu sağlayacak 'üçüncü' bir seçeneğin oluşması... DYP-ANAP birleşmesi bunu sağlayabilir.

Birleşik Demokrat Parti
ANAP kurmayları hazırladıkları birleşme projesini DYP'ye gönderdiler. Projenin temel unsurları şöyle:

DYP süratle olağanüstü kongreye gidecek, adını "Birleşik Demokrat Parti" olarak değiştirecek. Menderes'i çağrıştıran bu isim iki tarafça da benimsendi. DYP'nin adı BDP olacak ama hükmi şahsiyeti değişmeyeceği için, Hazine yardımı alabilecek.
DYP'nin oy oranı yüksek olduğu için, Mehmet Ağar'ın genel başkanlığı devam edecek. Olağanüstü kongrede BDP'nin yönetimi DYP ve ANAP'tan isimlerle oluşturulacak. Böylece 'tepede' kaynaşma gerçekleşecek.. Peki iller, ilçeler düzeyinde? O uzun iş, şimdi değil, seçimlerden sonra.
Seçimlerde her iki parti güçlü olduğu ilde önceliği almak üzere, adaylar 'bir senden, bir benden' usulüyle tespit edilecek. Bu formülde zorluklar çıkabilir ama iki tarafta da birleşme iradesi güçlü olduğu için, zorlukları aşabilirler; aşmalılar da.
Birleşme ortak bir bildiriyle açıklanacak, ayrıca 'ortak hükümet programı' hazırlanacak. Bildiride ve hükümet programında milli irade, sivil demokrasi, piyasa ekonomisi gibi değerler vurgulanacak; Menderes ve Özal'a atıfta bulunulacak.
DYP inceliyor, prensipte evet diyor, detayda müzakereler olabilir.

Oy tabanı?
Siyasi birleşmelerde aritmetik geçerli değildir. DYP'nin yaklaşık yüzde 10'u ile ANAP'ın yüzde 5'i toplam yüzde 15'i bulmayabilir! CHP-SHP birleşmesi oy kaybı bile getirmişti!
Ama sinerji ve 'siyasi kimlik' yaratabilirlerse oylarını artırmaları bile mümkündür. Basit bir seçim ittifakı ya da katılım değil, Menderes-Özal çizgisinde yeni bir terkip ortaya koyabilirlerse taban kazanabilirler.
Nasıl bir taban?
CHP'nin oylarının artacağını, AKP'nin oylarının azalacağını sanmıyorum. Ama Türkiye'de bir kitle var ki sivil özgürlükler, demokrasi, piyasa ekonomisi ve dışa açılma gibi politikalara önem veriyorlar; devletçi gözüken CHP'ye gidemiyorlar. Ama bu politikaları benimseyen AKP'yi de fazla muhafazakâr buluyorlar.
BDP mevcut oy tabanına bu kitleyi ekleyebilirse gerilimleri gideren, demokrasiyi güçlendiren etkin bir siyasi aktör olabilir; olmalıdır da.
17 Nisan 2007 14:21   mesajın adresini al  

banshee
banshee
Anavatanın milletvekili sayısı 20, DYP'nin 4 gibi birşeydi. Bugün bu iki partinin başkanıyla rte görüşecek. Eee mahkum görüşmeye, Cumhurbaşkanlığı için 24 tane oy, az mı?

Ağar'ın rte nın cumhurbaşkanı olmasına sıcak bakacağını biliyoruz. Mumcu ise sıcak bakmayanlardan. Hani şurda bir anlaşmazlık var gibi. Yoksa yok efendim partinin ismi şu olsun bu olsun, anlaşmazlığı mı olurmuş allah aşkına? MArket mi açıyor bunlar? Ne biçim bir sorundur bu ?

Ayrıca 14 mayıs mitingi, ne için yapıldı? Herkes rte için demekte, tamam onun içinde yapıldı ama aynı zamanda muhalefet kanadı içinde yapıldı. SAğ birleşsin, sol birleşsin dendi. Bakın biz yüzbinlerce kişi birleştik siz 2-3 kişi birleşemiyorsunuz dendi. Ama anlayana... Anlayan da çıkmadı. Baykan solda birleşmeye ne diyor ; Benim çatım altında birleşsin! bi git allasen yaa, daha 4 gün önce millet yürüdü sen ne diyorsun.

Umarım sağda birleşme olur, ki %80-90 olur gibi geliyor. %10 luk payda da Türkiye'de her an her şey değişebilir paydası.

Ah be eskisi gibi olsa, 2 parti... Yok efendim o isim olmazmış, te allaam.. Terraki perver koy, bilmem ne koy kardeşim, sanane isimden, önemli olan halkı temsil edebiliyor musun edemiyor musun. Etiket mi senin işin?
17 Nisan 2007 14:23   mesajın adresini al  

lethe in black
lethe in black
zor bi oLasILIk..
17 Nisan 2007 14:26   mesajın adresini al  

hbl
hbl
solun yapamadığını sağ yapacak... ne diyelim, helal olsun, hayırlı uğurlu olsun!!
17 Nisan 2007 14:51   mesajın adresini al  

küçük bir kız çocuğu
küçük bir kız çocuğu
vatana hayırlı olsun..
17 Nisan 2007 14:54   mesajın adresini al  

penguen
penguen
birlesmek baraji asmak icin gusel bi fikir uyum olursa tabi gecen secimde cem uzan faktoru baya bi oylarini aldi bu 2 partinin
17 Nisan 2007 15:36   mesajın adresini al  

p.* selin akay*
p.* selin akay*
erkan mumcu nun bu fikre sicak baktigini sanmiyorum, ama bakiyor ise de mutlak vardir bir bildigi cikar mert bir sekilde bu yuzden boyle boyle oldu diye aciklama yapar. ben guveniyorum ona, yaptigi her seyin sebebi var ve seffaf bir sekilde cikip acikliyor.

ya ben bu adami seviyorum birlesmesinler, ki sanmiyorum da cunku su anki gidisati zaten iyi anapin. niye boyle seye gerek duysun bence olmaz.

anap kendi cizgisini belirledi kirmizi hatlarla stratejisini netlestirdi. umarim yapmaz yoksa destegini kaybeder. partiyi sadece mumcu yuzunden destekleyenlerin destegini geri cektirir yoksa istemeden.
17 Nisan 2007 15:37   mesajın adresini al  

p.* selin akay*
p.* selin akay*
ayrica boyle bir sey olursa genc partinin oyu artar soylemeden gecemedim. sahsen erkan mumcu hayrani biri olarak direk genc partiyi desteklerim ve yalniz olmadigimi da biliyorum.

onu yapana kadar su genc partiyle ittifak kursalar %15 oy cebe girer direk aslinda, niye eski kafayla devam edip dyp falan ugrasirlar anlamiyorum. al genc partiyi sag koluna ilerle yolunda. baraji zaten asiyorsun daha guzel olur kanaatimce.
17 Nisan 2007 15:39   mesajın adresini al  

bonaventure
bonaventure
erkan mumcu nun söylemleriyle mehmet ağar ınkiler farklı değil mi bana mı öyle geliyor?

öte yandan:
biz ne sövenler gördük birbirlerine,sonra koalisyon ortağı oldular...

bir de:
neler yapmadık ki bu vatan için...
;)
 1   17 Nisan 2007 15:56   mesajın adresini al  

Sayfalar: 1  2  3  4  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!

Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.

Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2009