ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum  güncel  Nazarbayev'in Orta Asya Ekonomik Birliği Fikri
turk cumhuriyetleri ekonomik birlik orta asya
Sayfalar: 1      şu anda 1 - 8

halid e.a.&
halid e.a.&
Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev’in bölgede ekonomik entegrasyon konusunda yaptığı açıklamalar, akıllara bölgede bu tür bir yakınlaşmanın gelecekte mümkün olma ihtimali sorusunu getirdi. Yaptığı son açıklamada Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Tacikistan arasında oluşturulan bir birliğin Orta Asya’nın parlak geleceği olabileceğini ifade eden Nazarbayev, bu yaklaşımın Orta Doğu ve Çin, Rusya ve Hindistan gibi büyüyen ekonomilerin arasında sıkışan bir bölge için tek seçenek olduğunu ifade etti. Daha çok ekonomik bir birliğin yanlısı olduğu bilinen Nazarbayev, bu teklifle Orta Asya Cumhuriyetleri için kendi kendine yetebilen ve sınırların ortadan kalktığı bir pazar arzuladığını ortaya koydu.

dünya siyasetinde dengeleri az da olsa değiştirebilir.bizim için hayırlı bir gelişme olur.sekteye uğramaz inşallah.

metnin tamamı:
http://www.asam.org.tr/tr/yazigoster.asp?ID=1542&kat2=1
~ 512 gün   mesajın adresini al  

kretzsche
kretzsche
Bildiğim kadarıyla bu ülkeler uzun süredir Hazar Denizi'nde kimin ne kadar hakkı var onu bile paylaşamadılar. Petrol - doğal gaz çıkarımı yapılamıyor bu yüzden.
 1   ~ 512 gün   mesajın adresini al  

kretzsche
kretzsche
avrupa birliği ayağına ülkenin iyice sömürüldüğü şu son yıllarda birilerinin çıkıp orta asya cumhuriyetleri'yle, çin'le, hindistan'la birlik olacağımız açıklamasını yapmasını bekliyorum ama bir türlü gerçekleşmiyor. batı'dan umduğumuzu bulamadık, yüzümüzü tekrar doğu'ya döndük

kretzsche
kretzsche
Verdiğin yazının son kısmı şu anki durumu vurucu bir şekilde açıklamış

Bu kapsamda Orta Asya Cumhuriyetleri, birbirleri ile olan bölgesel liderlik çekişmesini bir tarafa bırakarak bu tür bir birlikteliğe doğru hareket etmemeleri halinde, Özbek Araştırmacı Colibay Eltazarov’un da belirttiği gibi “hammadde ihracatçısı ve Çin, Rus ve İran mallarının tüketicisi” olarak kalmaya devam edeceklerdir.

halid e.a.&
halid e.a.&
yok biz yüzümüzü onlara dönme fırsatını kaçıralı baya bir zaman oldu.orta asya ekonomisinin gelişmesi bir yerde türk ekonomisinin de gelişmesine sebebiyet verir.bu ülkeler ilişkilerimizin sağlam olduğu ülkeler.

ek olarak bu ülkelerin ekonomik kalkınma hamlesi enerji yollarına ve havzalarına dair yapılmış planların suya düşmesi manasına gelir ki gündemi uzunca bir süre meşgul olacak olan abd orta asyaya müdahale etmekte oldukça zorlanacaktır.kaybedecei sürede amerikan karşıtı blok boşluğu doldurabilir.bunun bize de faydası dokunur.

luca leotardo
luca leotardo
Arkadaslar orta asya birliginde baktim bizim adimiz olmadigi gibi ben cidden boyle bir birlik kurulsa da bize kacinci derecede faydasi olacagina dair emin degilim. Soyle ki:

Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Tacikistan ile siyasail iliskilerimiz cok cok ust duzeyde degil diye dusunuyorum. O tren ozal zamaninda kacti ki Ozal SSCBnin dagildigi dun biz orta asyaya girmeliydik seklinde bir dusunceye haizdi diye okumustum.

Eee Turki cumhuriyetlerimizle temel milli degerlerimiz ortak ama asagida dis ticaretin sitesinin istatistik kismi var ben acamadim bu ulkelerle olan ticari durumumuzu.

http://www.dtm.gov.tr/dtmweb/index.cfm?action=detayrk&yayinID=1116&icerikID=1225&dil=TR

Yalniz ne ithalatimizda ne ihracatimizda ust yerlerde olduklarini sanmiyorum. Birde bu bolge de Rusya icerden ABD disardan cok etkililer bunlarin amiyane tabirle eyvallahi olmadan anca beraber kimiz icer liderlerimiz...

manas
manas
Nur Sultan 3 yıldır bunu söylüyor. Ben bir kaç programda asam orta asya ilişkiler sorumlularını dinlemiştim. Öncelikli amaçları şöyleymiş adamın dediğine göre. Kazakistan ve diğer tüm ülkelerde nüfus çok azmış. Eğer birleşirlerse 60 milyonu geçen bir nüfusları olacakmış ve masada daha etkin olup güçlü bir pazar olabileceklerini düşünüyorlarmış.
Çok iyi değerlendirilmeli bence. Türkiyenin hem AB ile ilgili bakanı var hem Türk dünyası ile ilgili devlet bakanlığı var ama pek bir ses duyamıyoruz maalesef. Ya çalışmıyorlar ya medyaya yansımıyor. Çok büyük ve önemli bir güç. Kullanılırsa Türkiye dünyada çok büyük bir güç olabilir. İnsanlar ne kadar kızıl elmacılık diye dışlasa da doğuda ok büyük bir potansiyel var. Kültürel olarakta yakınlıklarımız var.

halid e.a.&
halid e.a.&
kahlısınız çok devlet düzeyinde çok üst düzey ilişkimiz yok ama zale sektör orta asyayı işgal etmiş durmda.bütün şantiyeler bizim marketler alışveriş merkezleri bizim iş adamlarımzın.ekonomileri canlarnıp büyümeye başlarsa dış ticaret hacmimizde ciddi gelişmeler kaydedilir.
bir de işin pek göze çarpmayan bir tarafı var.buralarda zibil gibi türk okulları açıldı zamanında.bu okullarda o ülkelerin elitlerinin çocukları okuyo genelde.bir çoğu yakın zamanda ülke yönetiminde söz sahibi olacak.rus ekolunden sıyrılmış , bizleri tanıyan , sempati duyan bir jenerasyonla orta asya ilişkilerimizde bahar havası esmesi muhtemeldir.

Sayfalar: 1      şu anda 1 - 8

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!
Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.
Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008