ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum  güncel  Cumhuriyet kadınının hakları
secme ve secilme hakki 3 nisan 1930 kadin haklari
Sayfalar: 1      şu anda 1 - 15

hbl
hbl
Nerden nereye gelmişiz... 3 Nisan 1930'da Türkiye'de kadınlara ilk kez seçme ve seçilme hakkı veren yasa kabul ediliyor... Daha sonraki tarihlerde çıkarılan yasalarla kadınlarımıza hem yerel hem de genel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı tanınıyor...

Günün anlam ve önemini anlatan bir yazı:
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/6257703.asp?yazarid=72
~ 515 gün   mesajın adresini al  

manas
manas
bir iğde ağacı için göz yaşı döken bir cumhurbaşkanımız vardı
Avrupa o seviyeye taaa 80lerden sonra ulaştı..
dünyada dört bir yan dikta rejimlerine göre yönetilirken seçme seçilme gibi laflar çoğularının aklına bile gelmemişken (daha bırakın kadınlara sıranın gelmesini) Bizde cumhuriyet rejimi gelmiş çok partili rejim çalışmalarına bile geçilmişti..
1923 den 1933 e 10 yılda gitti Türkiye aynı yolu avrupalı 60 yılda ancak aldı
şimdi avrupalı için sene 2007 tarih 3 nisan saat 4:32.
ama maalesef biz hala 10 kasım 1938 saat 9 :06 dayız :(

iy@z
iy@z
8 Şubat 1935: Yapılan genel seçimlerde Cumhuriyet Halk Fırkası'nın aday gösterdiği 18 kadın, aday seçimini kazanarak Meclis'e girdi.

öncelikle bütük kadınların günü kutlu olsun...
burada ilginç bi istatistik vermek istiyorum... 1935'te 18 olan kadın milletvekili sayısı 72 yılda 1/3 artarak 24 yükselmiştir.
bu anlamda inanılmaz bir demokratikleşme süreci yaşamışız da haberimiz yok ! ! !

Afrika'nın Uganda'sında bile kadın milletvekili oranı yüzde 16.
Bizde ise yüzde 3'ü geçemiyor.
İsveç'te parlamento üyelerinin yüzde 43'ü kadın. Dışişleri Bakanlığı koltuğunda bir kadın oturuyor. Finlandiya'da Cumhurbaşkanı da bir kadın...
İngiltere'de kadın milletvekili oranı yüzde 20. Fransa'da Sosyalistler'in çabasıyla yüzde 12'de. Şimdi ise siyasi temsilde kadın - erkek eşitliğini öngören bir yasa Fransız parlamentosundan çıkmak üzere...
Almanya'da kadın parlamenterlerin oranı yüzde 32. Alman Yeşiller Partisi geçen seçimlerde yüzde 50 kadın kotası koymuştu. Bu baraj seçimlerde aşıldı ve Yeşiller'in kadın milletvekili oranı yüzde 57'ye yükseldi. Alman Sosyal Demokratlar'ın kadın milletvekili oranı da yüksek: Yüzde 40...
ayrıntılar için
http://www.milliyet.com/2000/03/08/yazar/cemal.html

*lokum*
*lokum*
bence kadın milletvekilimizin olmaması sorun olarak gösterilse de hiç de öyle değil... biz kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkını çoktan vermişiz, onlar kendilerini bundan çekmişlerse bizim sorunumuz olarak varsayılamaz bence...

gidip de zorla milletvekili yada bakan yapmaya uğraşmanın anlamı nedir merak ediyorum doğrusu, işin en yüzeysel düşünce boyutu bence bu...

*lokum*
*lokum*
of of of of, amma uzun geçmişi varmış yaa bu meselenin ama gelgör ki kim gerçek haklarını biliyo ki bayanlar haklarına sahip çıksın... yoksa devlet yeterince haklarını koruma altına aldığı gibi belki imtiyaz bile vermiş...

ot
ot
He bir de bu kadar genelleme yapmayalim.Tum bu haklar basi acik calismak isteyeb bayanlar icin.Basortuluyseniz boyle bir hakkınız yok.En azindan secilme hakkiniz.

iy@z
iy@z

şu anda AKP'nin mecliste yanlış hatırlamıyorsam ya 11 ya da 13 bayan milletvekili var arkadaşım.
demek ki baş örtüsü her türlü olaya konu edilerek küçültülmemelidir, sıra danlaştırılmamalıdır. polemiğe gerek yok !

ot demis ki:

He bir de bu kadar genelleme yapmayalim.Tum bu haklar basi acik calismak isteyeb bayanlar icin.Basortuluyseniz boyle bir hakkınız yok.En azindan secilme hakkiniz.

hbl
hbl
Başörtüsüyle kimsenin bir sorunu yok.. "Türban" siyasi bir simge kullanılmaya başladığından beri bu tartışmalar yapılmaya başlandı... Dini inançlar, ibadetler bireylerin şahsi tercihleridir ve kesinlikle kendi 'özel'lerinde kalmalıdır, sosyal yaşama, kamu alanlarına bu inanç ve ibadetler kasıtlı ve amaçlı bir şekilde yansıtılmamalıdır... Mesela, devlet memurlarının nasıl giyinmesi gerektiği yönetmeliklerle belirtilmişse memurlar da bunlara uymak zorunda... Takım elbise giyip, kravat takmak zorunluysa, hiçbir devlet memurunun şalvar giyip devlet dairesinde çalışma gibi bir lüksü olamaz... Yani demek istediğim, türban, ya da sıkmabaş, kullanmanın altında siyasi, ideolojik bir amaç, sebep olmasaydı, zaten bu denli karşı çıkılmazdı... İtirazlar şekilden çok neden kullanıldığına odaklı...

ot demis ki:

1   ~ 515 gün   mesajın adresini al  

ot
ot
Tabi AKPnin bilmem kac tane kadin milletvekili varmis.Ben turbanlilarin girme hakki yok dedim ya.O kadinlar turbanli giriyorda benim mi haberim yok?Ben en son bir merve kavakci olayi hatirliyorum.İrtica hortladi diye yer yerinden oynamisti.Takim elbise giymek kravat takmak gibi seyleri basortuısuyle karsilastirmayalim.Birisi inanc birisi zevk.Alakasiz yani olay.Neyse simdi burda neler yazilabilecegini biliyorum az bucuk.Devlet kisenin ibadetine karismiyor da yok isteyen namaz
ini kiliyor da orada calismak icin yonetmelikler var herkes uymak zorundaymis da yok bilmem basortusu siyasal bir simgeymis de turban ayriymis o ayriymis da falan fisman gibi zirvaliklar cikacak yine ortaya.Neyse basortusu mevzu baya bi tartisilldi sanirim daha onceden bu forumda tekrara acmak da istemiyorum.Ama oyle vay be biz kadinimiz ne haklar tanımısız falan deyince isin o kadar da toz pembe olmadigini gostermeye calistim.

hbl
hbl
şimdi arkadaşım senin zırvalık dediğin şeyler tartışmanın özünü oluşturuyor... türbanla baş örtüsü de ayrı ayrı şeylerdir ayrıca... inançtan dolayı diyosun da inançtan ötürü takılsa kimsenin bişey demeye hakkı yok... artık siyasi bir simge türban, ve tutucu partiler (AKP ve benzerleri) türbanı öyle güzel kullanıyor ki... Mesela, 2002 seçimlerinde AKPnin vaatlerinden biri de bu sorunu çözeceğiydi.. Lakin, şimdi 5yılın ardından şimdi bir bak.. Bu sözde sorun çözüldü mü? Hayır... Çünkü çözümsüzlük işlerine geliyor, mazlumları oynamayı çok ii biliyorlar, çünkü çözseler bi dahaki seçimlerde böyle iyi bir kozu kullanamayacaklar... Bir de AKP iktidara gelmeden sokaklara dökülenler, bu 5 yıllık AKP iktidarında niçin bir kez olsun seslerini yükselt(e)mediler, madem o kadar mağdurdular neden haklarını aramadılar... neden bir gün bile " kardeşim biz size bu sorunları çözün diye oy verdik, şimdi niye yan çiziyorsunuz?" diye soramadılar? Yani türban artık sadece siyasi bir simge ve malzeme haline gelmiş durumda... Salt inanca bağlayamazsın türbanın kullanılma sebebini...

ot
ot
Bence aksine akp gibi partiler degil de chp gibi partiler kullaniyorlar turban sorununu.Nasirlarina bailmis gibi bagiriyorlar turbanli gorduklerinde laiklik elden gidiyor diye.Peki inanctan oturu takilsa kimsenin birsey demeye hakkı yok demissiniz.Diyelim bir tane bayan hani olmaz ya sol bir partiden turbanli olarak aday oldu.Ve meclise girdi.Ne olacak sizce.Ya da ne olmali?sirf inanci icin takiyor diyelim kadin.Hocam gercekten zirvalik bunlar.Yani kalkmis 2-3 kisi bunu siyasi amaciyla kullanmis diye bunca inanci geregi akan kadini bir kenara itemezsiniz.Turban konusunu asil kullananlar bence laiklik diye her fırsatta gundemi mesgul edenler.Akp neden cozmemis de bu millet neden heap sormamis da.Artik cunku millet cozmeye kalkanin basina neler geldigini biliyor.Akpnin bu olayi cozmeme sebebi de oyle sizin dediginiz gibi komplo teorileri degil.Elleri kollari bagli.

hbl demis ki:

şimdi arkadaşım senin zırvalık dediğin şeyler tartışmanın özünü oluşturuyor... türbanla baş örtüsü de ayrı ayrı şeylerdir ayrıca... inançtan dolayı diyosun da inançtan ötürü takılsa kimsenin bişey demeye hakkı yok... artık siyasi bir simge türban, ve tutucu partiler (AKP ve benzerleri) türbanı öyle güzel kullanıyor ki... Mesela, 2002 seçimlerinde AKPnin vaatlerinden biri de bu sorunu çözeceğiydi.. Lakin, şimdi 5yılın ardından şimdi bir bak.. Bu sözde sorun çözüldü mü? Hayır... Çünkü çözümsüzlük işlerine geliyor, mazlumları oynamayı çok ii biliyorlar, çünkü çözseler bi dahaki seçimlerde böyle iyi bir kozu kullanamayacaklar... Bir de AKP iktidara gelmeden sokaklara dökülenler, bu 5 yıllık AKP iktidarında niçin bir kez olsun seslerini yükselt(e)mediler, madem o kadar mağdurdular neden haklarını aramadılar... neden bir gün bile " kardeşim biz size bu sorunları çözün diye oy verdik, şimdi niye yan çiziyorsunuz?" diye soramadılar? Yani türban artık sadece siyasi bir simge ve malzeme haline gelmiş durumda... Salt inanca bağlayamazsın türbanın kullanılma sebebini...

_a_zynp_
_a_zynp_
konu nerden nere gelmiş yaaa...cumhuriyet kadın haklarından türbana gelmiş..helal yaa..işde sorunlar böle böle çıkıo ortaya..birileri bunu proplem edioki çıkıo..proplem edenler proplemin asıl kaynağı bence..

ot
ot
Konunun alakasiz yerlere saptigini biliyorum.Yukarida da belirttim zaten.Ama iste ulkemizi boyle cok ozgurlukcu toz pembe gosteren sozleri duyunca sadece o kadar da olmadigini solemeye calistim.Ben genel olarak ulkede olumsuz birseyler oldugunda cizilen asagilik senaryolarina yani iste biz böle geriyiz de bu 3. dunya ulkelerinde bile olmuyo da gbi sozlere.Veya iyi bir olay oldugunda toz pembe senaryolarin fazlasiyla cizilmesine karsiyim.Bir nevi ona tepki gostermek amaciyla bu sorunu ortaya attim.Ya da baska bir sorun da ortaya koyabilirdim ne bilim kurt kadini icin bu tam olarak da boyle degil gibi birsey(dogrudur yanlıstır mesele o degil).Ama neyse konu fazla dagilmasin.Dedigim gibi sadece bir ornekti.

_a_zynp_ demis ki:

konu nerden nere gelmiş yaaa...cumhuriyet kadın haklarından türbana gelmiş..helal yaa..işde sorunlar böle böle çıkıo ortaya..birileri bunu proplem edioki çıkıo..proplem edenler proplemin asıl kaynağı bence..

^^^^
^^^^

eğer benim ülkeme şeriat gelme ihtimali varsa (kusura bakmasın kimse!!!) bu kurallara uymak zorunda....uymuyosa hiçbişey olmaz...sen buna izin verirsen sonra okullara gelir sıra sonra hastaneler sonra bilmem nerelere...
herkes kurallara uysun...fazla lafa gerek yok...
~ 514 gün   mesajın adresini al  

ot
ot
Yahu nedir bu.Forumda kızlı erkekli bir kurtlar vadisi agzidir gidiyor.Herkes kabadayi gibi. Herkes kurallara uysun fazla lafa gerek yok.Nedir bunlar ya.Tabi seriat gelme ihtimali var memlekette diye seriati getirme istegi olan bir avuc insan icin butun basortululeri yakalim kurunun yaninda.Ne de olsa potansiyel suclular.Ya hakkaten bu basortusu yasagini hadi erkekler neyse de kadinlardan hak veren olunca iyice sasiriyorum.Eziliyor goz gore gore kadinlar siz halen hak verin bu yasaklara.Irticayi getirmek isteyen bir erkek okuyabiliyor ama pekela universitede.Onlari napacaksiniz.Esitsizlik degil mi bu kadinlarin aleyhine? Ki bircogunda irtica diye bir heves bile yokken.Erkek gireruniversiteye ama aynı gorusu hatta daha ılımlısını paylasan bir kız giremez neden o belli oluyo diye.Isin herseyden once kulak verilmesi gereken bir esitsizlik boyutu var.

dünyayenidendönüyor demis ki:

eğer benim ülkeme şeriat gelme ihtimali varsa (kusura bakmasın kimse!!!) bu kurallara uymak zorunda....uymuyosa hiçbişey olmaz...sen buna izin verirsen sonra okullara gelir sıra sonra hastaneler sonra bilmem nerelere...
herkes kurallara uysun...fazla lafa gerek yok...

~ 513 gün   mesajın adresini al  

Sayfalar: 1      şu anda 1 - 15

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!
Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.
Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008